Beställningssortiment

Pain Perdu 2021 – Claire & Florent Bejon

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 28 februari 10:00
Artikelnummer 53189
Pris 319:-
launch Beställ från Systembolaget

Claire och Florent Bejon driver sin lilla egendom i byn Saint-Germain-sur-Vienne (nära Chinon). Den ligger lummigt inbäddad på en kulle med grottor utgrävda i den kalksten som kallas ‘tuffeau’. Deras källare är en grotta som förr i tiden varit bostad, och på radion spelas klassisk musik för de mognande vinerna – något som ytterligare förstärker känslan av att kliva in i det förflutna. Det finns ett lugn på platsen som understryker omsorgen och konstnärligheten i Bejons verk.

Paret har nu gjort eget vin i drygt femton år och delar sitt projekt fullt ut. Båda är aktiva i varje steg – från ekologiskt vingårdsarbete och handskörd till varsam vinifiering. Florent jobbade tills alldeles nyligen heltid som kringresande buteljerare och är specialist på att buteljera viner som har minimalt eller inget tillsatt svavel, så han tar givetvis hand om flaskningarna medan Claire sysselsätter sig med export och beställningar.

På senare tid har markerna utvidgats till fem hektar små parceller i omgivningarna kring Saint-Germain-sur-Vienne – strax innan floden Vienne rinner ut i Loire. Druvorna pressas för hand, jäser i glasfibertankar och lagras på gamla fat, och alla buteljeringar sker helt utan tillsatser. Även om flera av deras lägen ingår i appellationen Chinon, görs allt under den frihetliga etiketten Vin de France.


Pain Perdu 2021

Pain Perdu är en ren och härligt karakteristisk cabernet franc från en parcell i söderläge i Beaumont-en-Veron, ovanför högra stranden av Vienne. Jordmånen består dels av lera på kalksten i nedre delen av läget, dels av vindburen sand i de övre delarna. Stockarna är genomsnittligen fyrtio år gamla. Hela druvklasar skördades för hand och fick jäsa spontant i tank med ett par veckors maceration. Efter pressning mognade vinet i tank, äldre fat och amfora av terrakotta. Buteljeringen gjordes utan klarning och filtrering - och helt utan tillsatser. Dricks bäst samma dag som flaskan öppnats.