Beställningssortiment

Vin & Natur Coutelou 6 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 12 september 10:00
Artikelnummer 54881
Pris 919:-
launch Beställ från Systembolaget

Jeff Coutelou är tillbaka med en samlingsvolym om tre flaskor från skörden 2022. Växtsäsongen fick en idealisk avslutning med befriande regnskurar och rimliga temperaturer, vilket givit vinerna en härlig fräschör och balans. Nere i Languedoc beskrivs årgången som den bästa på många år.

Mas Coutelou omfattar fjorton hektar vinmarker med jordar av kalkblandad lera. Två hektar är planterade med olivträd och resten med typiska sydfranska druvsorter som syrah, carignan och grenache, cinsault och mourvèdre, muscat och grenache blanc, clairette och macabeu.

Arbetet i markerna har alltid genomförts med den största respekt för miljön, och metoderna är certifierat ekologiska ända sedan 1987. För Jeff handlar det inte minst om att kvaliteten blir högre och vinet i slutändan smakar så mycket bättre.

I källaren låter han druvorna jäsa spontant i tank och undviker att påverka vinerna i onödan under deras utveckling, varför de vanligen inte ser skymten av tillsatser. Den stil han går in för har fokus på den friska frukten. Läskande rättframma viner, helt enkelt.


Clairette 2022

Friskt vitt av den sydfranska sorten clairette. Frukten kommer från Jeffs egna vinmarker kring byn Puimisson, där rankorna står i jordar av kalkblandad lera. Efter handskörd fick druvorna två dygns skalkontakt innan pressning, och sedan fick vinet jäsa spontant i betongtank med tio månaders vila på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Ungt och piggt, håller bra i öppen flaska.

Ecocert. Alkohol: 11,5 %

Ploutelou 2022

"An inspiration of Poulsard made in Coutelou." Druvsorterna är aramon, cinsault och en skvätt syrah från Jeffs egna vinmarker med den typiska kalkleran i området kring Puimisson. Vinet jäste spontant och vilade sedan ett knappt år i tank innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser. Ett lättare rött med ljusare färg, dricks bäst svalt och gärna samma kväll som det öppnats.

Ecocert. Alkohol: 13 %

Grenache Mise de Printemps 2022

Grenache från Jeffs egna marker i Puimisson. I källaren jäste vinet spontant i betongtank med sju dygns maceration och fick sedan vila tio månader i tank innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser. Det här är en ljus och lättsam grenache med hög klunkbarhetsfaktor, dricks bäst svalt och gärna samma kväll som det öppnats.

Ecocert. Alkohol: 13 %