Beställningssortiment

Yprésien Brut Nature 2018 – Champagne Legrand-Latour

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 13 september 10:00
Artikelnummer 53326
Pris 651:-
launch Beställ från Systembolaget

Vallée de la Marne följer floden med samma namn på dess slingrande väg västerut mot Paris. Västra delen av Champagne är ett landskap av rullande kullar, rara byar och vingårdar på bägge sidor om floden – ofta i brantare sluttningar än på andra håll i Champagne. Kritan når inte lika nära jordytan och täcks ofta av ett djupare lager kalkrik lera. Området är sedan gammalt bekant för druvsorten meunier.

Thibault Legrand huserar i byn Fleury-la Rivière, där han ganska nyligen tagit över från sin farfar som ansvarig för familjens vinhus. Hans pappa hade dessförinnan hoppat över sin tur som vinmakare för att istället fördjupa sig i geologiska studier – en passion som resulterat i La Cave aux Coquillages, ett museum i egenhändigt utgrävda grottor fyllda av allsköns fossil från området. Under mellantiden såldes alla druvor till det lokala kooperativet.

Familjens vinmarker, ungefär fyra hektar, ligger i byarna Vandières och Verneuil några kilometer västerut. De är ekologiskt certifierade sedan 2017 och biodynamiskt sedan 2019. Thibaults filosofi är att så långt som möjligt låta sina viner ge uttryck för skiftningarna i markens beskaffenhet. Det innebär att varje cuvée är baserad på parceller från samma geologiska period. Vinerna jäser spontant, utan tillsatser efter pressningen, och buteljeras med antingen koncentrerad druvmust (MCR) eller ojäst druvmust från nästa skörd för andra jäsningen i flaska.


Yprésien Brut Nature 2018

Yprésien är framställd av meunier (75 %) och pinot noir (25 %) från familjens vingårdar i Vandières och Verneuil. Jordmånen skapades under den geologiska perioden Yprésien och består av varvade lager med tätt packad fin sand, märgel och fossilrik marin lera.

De hela druvklasarna pressades i traditionell korgpress. Basvinerna jäste spontant i använda fat med elva månaders vila på jästfällningen. Buteljeringen gjordes i juli 2019 med tillsats av koncentrerad druvmust och ekologisk jästkultur. Därefter låg flaskorna 41 månader 'sur lattes' innan de degorgerades i december 2022 utan dosage (Brut Nature). Produktion: 7757 flaskor.

Alkohol: 12,5 %