Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 8 mars 10:00 |
Artikelnummer | 51440 |
Pris | 879:- |
Beställ från Systembolaget |
Jean-François Coutelou är en samvetsgrann vinodlare, numera veteran, som med tiden blivit något av en kultfigur. Han håller hus i byn Puimisson, strax norr om Béziers i mellersta Languedoc.
Mas Coutelou omfattar fjorton hektar vinmarker med kalkblandad lera, varav två hektar är planterade med olivträd och resten med typiska sydfranska druvsorter som syrah, carignan och grenache, cinsault och mourvèdre, muscat och grenache blanc, clairette och macabeu.
Arbetet i markerna har alltid genomförts med den största respekt för miljön, och metoderna är certifierat ekologiska ända sedan 1987. För Jeff handlar det inte minst om att kvaliteten blir högre och vinet i slutändan smakar så mycket bättre.
I källaren låter han druvorna jäsa spontant i tank och undviker att påverka vinerna i onödan under deras utveckling, varför de vanligen inte ser skymten av tillsatser. Den stil han går in för har fokus på den friska frukten. Läskande rättframma viner, helt enkelt.
Friskt vitt vin av den sydfranska sorten clairette. Frukten kommer från Jeffs egna vinmarker kring byn Puimisson, där rankorna står i jordar av kalkblandad lera. Efter handskörd pressades druvorna direkt, och sedan fick vinet jäsa spontant och vila på jästfällningen i tio månader. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Ungt och piggt, håller bra i öppen flaska. Alkohol: 12 %
En Commune är en blandning av tre sydfranska druvsorter: carignan, syrah och cinsault. De två förstnämnda är inköpta från Clos des Jarres i Minervois, medan cinsault kommer från Jeffs egna marker. I källaren jäste vinet spontant i betongtank med två veckors maceration och fick sedan vila ett år i tank innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser. Det här är ett lättsamt rött med hög klunkbarhetsfaktor, dricks gärna svalt och helst samma kväll som det öppnats. Alkohol: 13,5 %
"An inspiration of Poulsard made in Coutelou." Druvsorterna här är aramon, cinsault, grenache och clairette, från Jeffs egna vinmarker med den typiska kalklera i området kring Puimisson. Vinet jäste spontant och vilade sedan ett år i tank innan buteljering utan klarning, filtrering eller tillsatser. Ett lättare rött med ljusare färg, dricks gärna svalt och helst samma kväll som det öppnats. Alkohol: 13 %