Beställningssortiment

Vin & Natur Noëlla Morantin 4 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 14 mars 10:00
Artikelnummer 52887
Pris 1059:-
launch Beställ från Systembolaget

Noëlla Morantin är specialist på sauvignon blanc. Hennes marker i trakten kring byn Thésée är ekologiskt certifierade ända sedan 2008. 2015 valde hon att dra ner sin areal från drygt elva till sex hektar för att kunna arbeta mer noggrant. I den utvidgade och tillbyggda källaren som invigdes 2017 jobbar hon så minimalistiskt hon kan. Alla vinerna jäser spontant, de flesta i äldre medelstora fat, och får växa upp i minst ett år. Hennes viner av sauvignon är alltid eleganta och gulfruktiga i stilen. Eftersom frukten skördas mogen undviker hon de så vanligt förekommande kartiga, gröna tonerna och får en för druvsorten ovanlig koncentration. Samtidigt berättar vinerna tydligt om sitt ursprung i Touraine.

Det här är fjärde gången vi släpper en låda med Noëllas viner – helt tillägnad sauvignon blanc!


Stella Maris 2021

Sauvignon blanc av inköpt frukt från vännen/grannen Mikaël Bouges som också odlar ekologiskt i Pouillé. Den lilla byn är en del av området Touraine i departementet Loir et Cher. Jordarna här består typiskt av lera och kalksten med inslag av flinta (silex).

Vinet jäste spontant i tank och fick sedan vila åtta månader på jästfällningen innan det buteljerades utan filtrering, med en minimal dos svavel. Ren och läskande sauvignon som utan problem håller några dygn i öppen flaska.

Alkohol: 12,5 %

Chez Charles 2020

Chez Charles är ett av Noëllas lägen i byn Pouillé med minst 45-åriga stockar av sauvignon blanc. Jordarna här utgörs av alluvial silt med inslag av kalksten och flinta (silex).

Vinet jäste spontant i äldre medelstora fat med ett års vila på jästfällningen och buteljerades utan filtrering, med en minimal dos svavel. Seriöst bra sauvignon som utan problem håller några dygn i öppen flaska.

Alkohol: 13 %

LBL 2020

LBL står för "Les Bois Lucas", namnet på Noëllas yppersta vinmark som hon tog över från sin före detta arbetsgivare Junko Arai. Jordmånen består av tyngre lera med flinta (silex) på berggrund av kalksten. De äldsta stockarna planterades redan 1943 och resten under 1960-talet.

Vinet jäste av egen kraft i äldre medelstora fat med arton månaders lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan filtrering, med en minimal dos svavel. Det här är kort sagt ett fantastiskt vin med potential för flera års lagring - sauvignon blanc när den är som bäst!

Alkohol: 12,5 %