Beställningssortiment

Faia 2021 – Mai & Kenji Hodgson – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor.
Säljstart 14 augusti 10:00
Artikelnummer 51472
Pris 543:-
launch Beställ från Systembolaget

2010 var året då Mai och Kenji tog över sin första lilla vinmark om en hektar nära Faye d’Anjou. Idag har de fyra hektar planterade med chenin blanc, cabernet franc och grolleau. Jordmånen består framförallt av vittrad schist – bäst för de vita vinerna – och lerigare jordar, mer passande för röda. Kort och gott kan man säga att Mai och Kenji fokuserar på hårt arbete i vingården för att få så friska druvor som möjligt, och sedan hålla fingrarna bort i vineriet. ”Låt naturen vara vinmakare”, som de uttrycker det själva.


Faia 2021 (Vin de France)

Faia är en ren chenin blanc från lieu-dit 'Le Mont' i Faye d'Anjou, ett läge som vänder sig åt syd-sydväst ovanför floden Layon. Stockarna är 40-100 år gamla och således djupt rotade i en jord som består av vittrad schist.

Druvorna handskördades vid full mognad utan inslag av botrytis. De hela klasarna fick en utdragen pressning över närmare ett dygn. Musten drogs sedan över till äldre barriques för spontan jäsning och tio månaders lagring på jästfällningen utan omdragningar. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Hösten 2021 gick jäsningarna i Loire som en dans och gav friska och tillgängliga viner med rena toner.

Alkohol: 13 %