Beställningssortiment

Vin & Natur Cossard 3

Format 3 flaskor
Säljstart 8 maj 10:00
Artikelnummer 57671
Pris 1845:-
launch Beställ från Systembolaget

För att sammanfatta Fred och Laure Cossards verk i tre ord: “toppbourgogne utan tillsatser”. Genom sina återhållsamma metoder i källaren – inte minst när det gäller extraktion – har de skapat en elegant stil som gör vinerna ovanligt njutbara som unga, och som med skarpt fokus på druva och ursprung gjort dem till återkommande favoriter på vinbarer och restauranger världen över.

De senaste åren har Cossard tagit flera steg vidare mot avskalad minimalism. I samband med att vineriet utanför Saint-Romain utvidgades inåt berget anskaffades ett par dussin betongägg från Nomblot, som efterhand utökats med fler. Dessutom anlades ett hyllplan med georgiska qvevri nedgrävda längst in i källaren. Sedan ett par år mognar i stort sett samtliga röda och vita viner i endera av dessa behållare. 

 


Bourgogne Blanc 'Bigotes' Qvevris 2021

Chardonnay från lägen med regional appellation inom kommunen Puligny-Montrachet. Jordarna här består typiskt nog av kalkrik lera och kalksten. Det mesta av frukten kommer från egna rankor med drygt 40 års ålder.

Hela druvklasar pressades mjukt i en sluten horisontalpress av pneumatisk typ (dvs med en uppblåsbar gummiballong invändigt som mosar druvorna). Musten fick sedan klarna genom ett dygns kall sedimentering i tank. Jäsningen skedde spontant i nedgrävda georgiska qvevri om 1200 liter och blev tidigt färdig i denna årgång. Vinet vilade tio månader på jästfällningen innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Alkohol: 12,5 %

Saint-Romain Blanc ’Combe Bazin’ 2021

Chardonnay från lieu-dit 'La Combe Bazin' i Saint-Romain. Det här är ett brant och högt (300-400 meter) och därför svalt sydvästläge i en sidodal till Côte de Beaune. Jordmånen är kalksten och märgel från Lias-perioden.

Hela druvklasar pressades mjukt i en sluten horisontalpress av pneumatisk typ (dvs med en uppblåsbar gummiballong invändigt som mosar druvorna). Musten fick sedan klarna genom ett dygns kall sedimentering i tank. Jäsningen skedde spontant i äggformade betongtankar och blev tidigt färdig i denna årgång. Vinet vilade åtta månader på jästfällningen innan det buteljerades utan klarning, med en varsam filtrering. Inga tillsatser har använts på vägen till flaska.

Alkohol: 13 %

Bourgogne Rouge ’Bedeau’ 2021

Pinot noir från två lägen inom kommunerna Volnay och Nuits-Saint-Georges. Det mesta av frukten kommer från egna rankor med minst 40 års ålder.

Hela druvklasar jäste spontant i öppna ekståndare med två veckors passiv maceration. Efter pressning jäste vinet ut och vilade tio månader i äggformad betongtank om 14 hl (Nomblot) utan omrörning av jästfällningen. Buteljerat utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Alkohol: 12,5 %