Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 3 maj 10:00 |
Artikelnummer | 51431 |
Pris | 1227:- |
Beställ från Systembolaget |
Uppvuxen med vinodling från barnsben har Corentin Houillon lärt sig av de bästa – det vill säga av sina släktingar och den gamle i Pupillin. På ett alldeles självklart sätt har han formats av ekologiska och respektfulla jordbruksmetoder såväl som naturliga vinifieringar utan tillsatser.
Efter sin examen som vinmakare jobbade han vidare på olika håll, bland annat hos Dominique Derain i Bourgogne, Stéphane Tissot i Jura och Urlar Winery på Nya Zeeland. Med tiden fick han rollen som vingårdsansvarig hos Domaine de la Ville de Morges, en egendom om femton hektar i schweiziska Vaud. Där tillbringade han åren mellan 2015 och 2019 med att konvertera domänen till biodynamiskt jordbruk och göra en handfull cuvéer utan tillsatser.
Häromåret kunde Corentin förverkliga sin dröm om att ta över en etablerad gård och göra den till sin egen. Domaine de Veronnet ligger naturskönt belägen i en brant backe i byn Serrières-en-Chautagne och har drivits under det namnet sedan 1928. Den förre ägaren arbetade inte ekologiskt, men både vinmarkerna och vineriet var i gott skick. 2020 fick Corentin en flygande start med biodynamiska metoder.
Domänen är på många sätt typisk för Savoie med mestadels lokala druvsorter som växer i ett brant sydvästläge. Jordarten kallas ”molasse” och är en kalkrik sandstensjord som bildades under den senaste istidsperioden. Här och där färgas jorden röd av järnoxid och lämpar sig då extra bra för att odla blå druvor. Klimatet i delområdet Chautagne är bland de varmaste i det generellt svala Savoie och ger fin koncentration i vinerna.
Ett bergknalle kröner backen där Corentin brukar fem sammanhängande hektar med lika delar gröna och blå druvor. Sorterna är jacquère (1 ha), altesse (1,5 ha), pinot noir (0,75 ha), gamay (1,10 ha) och mondeuse (0,65 ha). Allt plockas för hand, och smidigt nog ligger det funktionella vineriet alldeles vid foten av backen. Vinerna jäser av egen kraft i tankar eller använda fat och ser inga tillsatser på vägen till flaska.
Jacquère från sydvästläge i brant sluttning vid berget Gros Foug. Jordmånen "molasse" är en sandsten bildad under istiden, med en femtedel kalkcement, som vittrat till "sablons", det vill säga kvartssand.
Efter pressning av hela klasar jäste musten spontant i lika delar temperaturkontrollerad tank och använda 350-litersfat. Vinet vilade sedan fjorton månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser.
"Savoie Chautagne - Jacquère. Very steep slope of molasse facing South-West. Shallow quartz soil giving to the wine sharpness and freshness. 50% made in puncheons and 50% in tank, aged on lees until bottling. This cuvée gives the Jacquère’s typicity, fruity and sharp with a nice body brought by its aging on lees."
Gamay från västerläge i brant sluttning nedanför berget Gros Foug. Den magra och karga jordmånen "molasse" består vittrad sandsten med av ett tunt lager eroderad kvartsit.
Jäsningen skedde spontant i temperaturkontrollerad tank med knappt hälften hela klasar och resten avstjälkade druvor i varvade lager. Macerationen varade i tre veckor under naturligt bildad koldioxid ("semi-carbonique"). Efter pressning mognade vinet fjorton månader i tank och använda fat. Buteljeringen gjordes hösten 2022 utan klarning eller filtrering och helt utan tillsatser.
"Savoie Chautagne – Gamay. Very steep slope of molasse South-West exposed. Shallow quartz soil giving to the wine sharpness and freshness. 40% whole bunch, 21 days of maceration and partially aged in barrels till bottling. Based on the « Gros Foug” mountain, this gamay signs the Chautagne’s terroir typicity. A poor and arid soil with southern France plants in summer and a lot of sun. A fruity wine, thin and complex, with a great length."
Pinot noir från ett sydvästläge i brant sluttning nedanför berget Gros Foug. Den sandiga jordmånen "molasse" består av kalkrik och järnhaltig röd istidsmorän.
Jäsningen skedde spontant i temperaturkontrollerad tank med lika delar hela klasar och avstjälkade druvor i varvade lager. Macerationen varade i arton dygn under naturligt bildad koldioxid ("semi-carbonique"). Efter pressning mognade vinet fjorton månader i tank och använda fat. Buteljeringen gjordes hösten 2022 utan klarning eller filtrering och helt utan tillsatser.
"Savoie Chautagne – Made from different varieties, this low production Pinot Noir is growing on a red soil terroir. 50% destemmed and 50% whole bunch, 18 days of maceration and partially aged in barrels until bottling. This typical and fruity wine is the pure expression of Pinot Noir on Chautagne’s terroir."