Beställningssortiment

La Chassornade 2021 – Frédéric Cossard – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 8 maj 10:00
Artikelnummer 54024
Pris 455:-
launch Beställ från Systembolaget

För att sammanfatta Fred och Laure Cossards verk i tre ord: “toppbourgogne utan tillsatser”. Genom sina återhållsamma metoder i källaren – inte minst när det gäller extraktion – har de skapat en elegant stil som gör vinerna ovanligt njutbara som unga, och som med skarpt fokus på druva och ursprung gjort dem till återkommande favoriter på vinbarer och restauranger världen över.

De senaste åren har Cossard tagit flera steg vidare mot avskalad minimalism. I samband med att vineriet utanför Saint-Romain utvidgades inåt berget anskaffades ett par dussin betongägg från Nomblot, som efterhand utökats med fler. Dessutom anlades ett hyllplan med georgiska qvevri nedgrävda längst in i källaren. Sedan ett par år mognar i stort sett samtliga röda och vita viner i endera av dessa behållare. 


La Chassornade 2021

'Pétillant naturel' av aligoté från 40-åriga stockar i Puligny.

Hela druvklasar pressades direkt, sedan startade jäsningen spontant i tank. Mot slutet, när det var lagom mycket druvsocker kvar, buteljerades vinet för att jäsa ut i flaska och skapa massor av pigga bubblor. Buteljerna vilade arton månader på jästfällningen innan de lämnade källaren utan degorgering.

La Chassornade är torr - dvs utan något restsocker kvar - och har ett lite disigt utseende. Med sin uppfriskande citrus och mineralsalta energi bör det sitta som en smäck till apéritif i sommar!

Alkohol: 12 %