Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 25 april 10:00 |
Artikelnummer | 56793 |
Pris | 1230:- |
Beställ från Systembolaget |
För att sammanfatta Fred och Laure Cossards verk i tre ord: “toppviner utan tillsatser”. Genom sina återhållsamma metoder i källaren – inte minst när det gäller extraktion – har de skapat en elegant stil som gör vinerna ovanligt njutbara som unga, och som med skarpt fokus på druva och ursprung gjort dem till återkommande favoriter på vinbarer och restauranger världen över.
De senaste åren har Cossard tagit flera steg vidare mot avskalad minimalism. I samband med att vineriet utanför Saint-Romain utvidgades inåt berget anskaffades ett par dussin betongägg från Nomblot, som efterhand utökats med fler. Dessutom anlades ett hyllplan med georgiska qvevri nedgrävda längst in i källaren. Sedan ett par år mognar i stort sett samtliga röda och vita viner i endera av dessa behållare.
Tack vare personliga kontakter med skickliga odlare i Jura och Languedoc vinifierar Cossard en del inköpt frukt därifrån. Vi provade vinerna från 2020 på plats tillsammans med Laure Cossard i november 2021 och såg ett fint mönster avteckna sig!
Chardonnay från södra Jura, kring byn Sainte-Agnès, med jordar av kalksten och märgel.
De hela druvklasarna pressades mjuk och fick ett dygns klarning genom sedimentering i tank. Därefter jäste vinet i två obehandlade betongägg (Nomblot) om 700 liter, och vilade på sin jästfällning tills nästa sommar. Efter assemblage i tank buteljerades vinet i juli 2021 utan klarning eller filtrering. Inga tillsatser har använts på vägen till flaska. Produktion: 1800 flaskor.
12,5 % alkohol.
Skalmacererat ("orange") vin av druvsorterna grenache blanc och muscat d'alexandrie från Languedoc.
Hela druvklasar jäste av egen kraft med nio månaders skalmaceration i obehandlade äggformade betongtankar (Nomblot) om 700 liter. Ingen bearbetning av skalhatten. Efter pressning i juni mognade vinet ytterligare några månader innan buteljering utan klarning, filtrering eller tillsatser.
12,5 % alkohol.
Pinot noir från Sainte-Agnès i Jura. 50-åriga stockar i kalkrika jordar med vulkaniska inslag.
De hela druvklasarna jäste spontant i öppna ekståndare med tre veckors maceration helt utan aktiva insatser ("infusion"). Efter pressning vilade vinet tio månaders i äggformade betongtankar (Nomblot) för att till slut blandas i tank innan buteljering i juli 2021 utan klarning eller filtrering.
13 % alkohol.