Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 14 september 10:00 |
Artikelnummer | 74445 |
Pris | 972:- |
Beställ från Systembolaget |
Vårt första mixade 3-pack från Collecapretta!
Familjen Mattioli bor i en liten by i närheten av Spoleto i södra Umbrien. Åtminstone sedan 1100-talet har kullarna ovanför dalgången odlats med områdets lokala druvsorter – trebbiano spoletino, malvasia, sangiovese, sagrantino och ciliegiolo. Mattiolis har gjort vin i tre generationer. Deras vingårdar ligger på ungefär femhundra meters höjd, med en jordmån av järnrik lera och kalk, och odlas med ekologiska metoder. Vinerna jäser med druvornas egna jäststammar, mestadels i glaserade cementtankar, utan några som helst tillsatser.
När vi provade gårdens nya årgångar i juli så kände vi direkt att det var så här lådan skulle se ut. Ett seriöst vitt från gamla stockar, ett karaktärsfullt skalmacererat ”orange” och en rättframt renfruktig sangiovese.
Trebbiano spoletino från 45-åriga stockar i sluttningar på 500 meters höjd. Jordmånen är kalk- och järnrik lera med inslag av tufa och travertin (olika sorters kalksten). I markerna arbetar Mattiolis ekologiskt utan formell certifiering.
De hela druvklasarna pressades direkt och fick sedan jäsa spontant i glaserad betongtank. I början av februari gjordes en omdragning för att skilja bort jästfällningen. Vinet buteljerades i juni med månen i nedan, utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Skalmacererat "orange" av trebbiano spoletino från sluttningar på 500 meters höjd i Terzo La Pieve. Jordmånen består av kalk- och järnrik lera med inslag av tufa och travertin (olika sorters kalksten). I markerna arbetar Mattiolis ekologiskt utan formell certifiering.
Jäsningen skedde spontant med en veckas maceration av hela druvklasar, därefter följde mjuk pressning och fyra månaders lagring i rostfri ståltank. I början av februari gjordes en omdragning för att separera bort jästfälllningen. Vinet buteljerades i slutet av mars med månen i nedan, utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Il Rossodatavola är en rättframt ungfruktig sangiovese från sluttningar på 500 meters höjd i Terzo La Pieve. Jordmånen består av kalk- och järnrik lera med inslag av tufa och travertin (olika sorters kalksten). I markerna arbetar Mattiolis ekologiskt utan formell certifiering.
De hela druvklasarna fick jäsa i öppna betongtankar med en knapp veckas maceration. Efter pressning mognade vinet i betongtank och buteljerades utan klarning, filtrering eller några som helst tillsatser.