Beställningssortiment

Barbera d’Alba 2019 – Olek Bondonio – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 9 september 10:00
Artikelnummer 78444
Pris 315:-
launch Beställ från Systembolaget

Olek Bondonio, med ett förflutet i snowboardsvängen, är en jordnära och social kille som gillar att berätta om vad han gör. Efter påhugg i Frankrike, Australien och Nya Zeeland tog han 2004 över skötseln av familjens ypperliga vinmark. Idag odlar han fem och en halv hektar allt som allt. Ovanligt nog för området är metoderna certifierat ekologiska med ett minimum av ingrepp i källaren. Vinerna har ett elegant och flödigt uttryck med fin tidig drickbarhet.

Oleks familj har sedan början av 1800-talet haft en liten egendom i Barbaresco. Själv är Olek född och uppvuxen i Torino, huvudstaden i Piemonte, men tillbringade sin ungdoms somrar i Barbaresco och berättar att han älskade dofterna och ljuden från traktorerna. Oleks farfar och och far arbetade inte själva på egendomen, utan hade en contadino (arrendebonde) som skötte odlingarna och sålde druvorna till Produttori del Barbaresco – byns numera världsberömda kooperativ. När farfadern dog ärvde pappan den tredjedel av egendomen som numera Olek har hand om och vinifierar själv. Det var 2004 som han tog över marken av familjen, och 2005 var den första årgången under egen etikett. Innan dess hade han prövat vinmakning på hobbybasis i garaget sedan 1996.

Idag består egendomen av två hektar i Roncagliette, söder om byn Barbaresco, närmaste granne med Angelo Gajas Sorì Tildin. Dessutom har Olek två hektar på långtidskontrakt i Starderi (Neive) samt halvannan hektar i Località Altavilla (Alba) med barbera och dolcetto.


Barbera d'Alba 2019 - Olek Bondonio

Barbera från Localitá Altavilla i nordöstra Alba, ett läge med kalkrik lerjord, och Olek Bondonio arbetar sedan länge med ekologiska metoder i sina marker. Efter avstjälkning och lätt krossning startade jäsningen med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och följdes av tre veckors maceration innan druvorna pressades. Vinet fick mogna ett drygt halvår i ståltank innan det buteljerades utan filtrering, med en låg dos svavel.

Oleks viner har alltid ett elegant och flödigt uttryck med fin tidig drickbarhet. Jämfört med 2018 har 2019 resulterat i aningen lägre alkohol och större betoning på fräschören.