Beställningssortiment

Vin & Natur Clandestin 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 6 juli 10:00
Artikelnummer 70948
Pris 1737:-
launch Beställ från Systembolaget

Landskapet nere i Côte des Bar ser ganska annorlunda ut än i norra Champagne. Det är mer omväxlande och leende lantligt med höga kullar och djupa dalar, omgivande barrskog och blandat jordbruk. Flera av vinbyarna ligger utmed floden Seine och dess tillflöden Arce och Ource. Även nere i marken ser det ganska så annorlunda ut. Närheten till norra Bourgogne och Chablis gör att Côte des Bar har snarlika jordmåner av kalksten och kalkrik lera, som brukar kallas ”kimmeridgien” och ”portlandien”. Ändå har chardonnay bara en liten andel av planteringarna – här är det sedan gammalt pinot noir som dominerar.

Côte des Bar har under de senaste åren fått en hel del uppmärksamhet tack vare sin spirande rörelse av vinodlare som vågat ta steget att bli självständiga odlarproducenter, med inspiration från föregångare som Anselme Selosse. En av de allra första i området – och numera en av de mest omsusade – var och är Bertrand Gautherot.

Sedan några år tillbaka driver Bertrand och svärsonen Benoît Doussot ett kollaborativt projekt – Champagne Clandestin – som går ut på att vinifiera ekologiska druvor från duktiga grannar i området – bland andra Valérie Frison, som också buteljerar gott vin under eget namn. De olika lägena i Buxières-sur-Arce och grannbyar som Ville-sur-Arce, Celles-sur-Ource och Neuville-sur-Seine vinifieras separat i medelstora fat.

Så här långt blandas all pinot noir (mestadels likartade norrlägen med kimmeridge-jordar) till en cuvée vid namn ’Les Semblables’, medan all chardonnay från ett högt portlandien-läge i Buxières går till ’Les Grandes Lignes’. I framtida årgångar kommer vi att få se två olika cuvéer av pinot noir eftersom norrlägen och söderlägen ger så pass olika uttryck. Med Clandestin vill Bertrand och Benoît ge samvetsgranna småodlare möjligheter till hållbar kvalitetsproduktion i ett projekt som dessutom handlar om utforska och jämföra traktens fina lägen.

Vårt första 3-pack från Clandestin innehåller en flaska Les Grandes Lignes och två flaskor Les Semblables.


1 x Les Grandes Lignes R16

Chardonnay från från lieu-dit Sorbée - ett högt söderläge i Buxières-sur-Arce med jordmån av hård vit kalksten ("portlandien"). Jordbruket är ekologiskt/biodynamiskt, men Clandestin har ännu inte ansökt om certifiering.

Frukt från skörden 2016. Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning och lagring i foudre och medelstora fat. Tjugo månader sur lattes. Degorgerad 19-01-19 utan dosage (Brut Nature).

2 x Les Semblables 'Boréal' R17

Pinot noir från flera likartade norrlägen med kimmeridge-jordar i Côte des Bar. Jordbruket är ekologiskt utan certifiering.

Druvor från skörden 2017. Direkt pressning av hela klasar. Spontan jäsning och lagring i foudre och medelstora fat. Sexton månader sur lattes. Degorgerad 19-07-19 utan dosage (Brut Nature).