Beställningssortiment

Vin & Natur Orange 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Artikelnummer 73287
Pris 927:-
launch Beställ från Systembolaget

Efter minst tio år av bredare uppmärksamhet är det som populärt kallas ”orangevin” egentligen en vildvuxen flora av stilar som har det gemensamt att de känns alltmer oumbärliga och självklara i sin roll på matbordet. Kort sagt handlar det om vita viner som framställs som om de vore röda, det vill säga med kortare eller längre urlakning på skalen – som det var brukligt i Medelhavsområdet några generationer tillbaka. Till följd av metoden har de här vinerna en rikare färg, en speciell aromatik och en matvänlig struktur med lätta tanniner.

Vi har satt ihop ett mixat 3-pack som nog kan agera både inkörsport och fördjupning. Samtliga viner är odlade med ekologiska metoder och framställda med inga eller minimala tillsatser svavel.


Mac-Fol 2018 - Ezio Cerruti (Piemonte)

Ezio Cerruti odlar sju hektar runt sin gård i kommunen Castiglione Tinella, ungefär halvvägs mellan Asti och Langhe. I stort sett arbetar Ezio med en druvsort: moscato. Hans stockar växer i branta backar på cirka 400 meters höjd och är emellanåt uppåt sextio år gamla. Ovanligt nog för området arbetar han med ekologiska metoder, och de höga gräsen och vildblomstren mellan raderna står i stark kontrast till andra vingårdar i närheten.

Mac-Fol är framställt av moscato bianco som fått jäsa av egen kraft tillsammans med druvskalen under sexton dagar i betongtank. Sedan följde arton månaders lagring i gamla botti. Vinet buteljerades våren 2020 utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel.

AranciÓ 2019 - Vini Conestabile della Staffa (Umbrien)

Vini Conestabile della Staffa är en historisk egendom femton kilometer utanför Perugia i Umbrien. Gården drivs idag av Danilo Marcucci och hans hustru Alexandra, från släkten Conestabile della Staffa. Strax väster om vinmarkerna, som omfattar tolv hektar, breder Lago di Trasimeno ut sig. Den stora sjöns vattenmassa har en avgörande inverkan på klimatet och vinrankorna.

AranciÓ ("apelsin") är framställt av varianterna trebbiano toscano, trebbiano verde och trebbiano montanaro, alltså tre olika massala urval. Sydvästlägen på 250-300 meters höjd med lerahaltiga jordar på berggrund av kalksten. Odlingen är ekologisk utan certifiering.

Musten jäste spontant i glasfibertank med sex dagars skalmaceration. Därefter följde ett drygt halvårs lagring i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser och under kronkapsyl.

Luteva 2016 - Philippe Pibarot (Languedoc)

Philippe Pibarot gör vin i utkanten av byn Mus, ett par mil söder om Nîmes i norra delen av Languedoc. Philippe gjorde sin första årgång 2001 – idag äger han nio hektar vinmark. Här odlas druvsorter som carignan och syrah, morrastel och counoise, vermentino och cinsault – allt fördelat över två olika lägen. Alla hans marker är ekologiskt certifierade.

Luteva är en blandning av bourboulenc från skörden 2015 som fått 100 dagars skalmaceration, och terret blanc från skörden 2016 som fått 40 dagar på skalen. Efter pressning vidare lagring i glasfibertank. Buteljerat i oktober 2019 utan klarning eller filtrering.