Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 2 juli 10:00 |
Artikelnummer | 73188 |
Pris | 964:- |
Beställ från Systembolaget |
Ny trio från Cinque Campi – lambrusco done right!
Puianello di Quattro Castella ligger strax söder om Reggio Emilia, mitt i Lambrusco-land. Här odlar släkten Nizzoli vin sedan långa tider tillbaka. Egendomen har gått i arv från far till son i över tvåhundra år, och ursprungligen var det ett blandat jordbruk mest för de egna behoven. 1980 började man sälja vin på damejeanne och tog namnet efter sin främsta vinmark. Idag är det Vanni Nizzoli med familj som driver verksamheten vidare.
Familjen har tre olika vinmarker. Först det historiska österläget vid namn ’Cinque Campi,’ sedan en mark som vetter åt väster kallad ’Le Marcone’, och slutligen de nyare lägena ’Botteghe’ och ’La Bora Lungo’ som båda har nordvästlig exponering. De flesta av rankorna planterades under tiden strax efter andra världskriget med massalt urval från ännu äldre stockar. Druvsorterna är de lokala: spergola och malbo gentile, lambrusco grasparossa och lambrusco barghi, och ett par andra sorter som marzemino och moscato.
Filosofin handlar om att odla och framställa vin i enlighet med naturen. Det innebär inte minst ekologiska metoder med certifiering, men samtidigt en mer djupgående omsorg om balansen i jorden och ekosystemet. I källaren betyder det att arbeta helt utan tillsatser och filtrering.
Bora Lunga är ett stilla skalmacererat vin framställt av den lokala druvsorten spergola, med en tiondel moscato giallo för den fina aromatikens skull. Druvorna kommer från yngre planteringar i vinmarken La Bora Lungo, ett läge som vänder sig åt nordväst. Jordarna består huvudsakligen av kalkhaltig lera, och Nizzolis jordbruk drivs sedan länge med ekologisk certifiering och biodynamiska metoder.
Jäsningen startade spontant med vingårdens egna jäststammar i ståltankar utan temperaturkontroll. Macerationen med druvskalen varade i tre dygn. Efter pressning vilade vinet tolv månader på jästfällningen innan det tappades på butelj utan klarning, filtrering eller tillsatser. Det här kan beskrivas som ett lättare “orangevin” med finstämd struktur och behagligt balanserad alkohol (12,5%). Serveras svalt snarare än kallt och håller till nästa kväll i öppen flaska.
Alkohol: 12,5 %
'Vino Spumante Metodo Classico' av den ljust blå druvsorten lambrusco grasparossa. Frukten pressades direkt och jäste spontant i öppen ståltank följt av ett halvårs vila på jästfällningen i betongtank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en inblandning av ojäst druvmust. Därefter låg flaskorna 8-12 månader 'sur lattes' innan degorgering utan dosage. Produktion: 5544 flaskor och 238 magnum.
Alkohol: 12,5%
'Lambrusco dell'Emilia IGT' av druvsorterna lambrusco grasparossa (60%), malbo gentile (20%) och marzemino (20%). Rankorna är planterade under perioden 1970-1980. Basvinet jäste spontant med tio dagars maceration i öppna fat och sex månader på jästfällningen i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med tillsats av ojäst druvmust. Flaskorna vilade tolv månader 'sur lattes' innan degorgering utan dosage eller andra tillsatser.
Alkohol: 13 %