Beställningssortiment

Vin & Natur Cinque Campi 2 – FÅTAL KVAR!

Format 3 flaskor
Säljstart 8 augusti 10:00
Artikelnummer 57985
Pris 873:-
launch Beställ från Systembolaget

Puianello di Quattro Castella ligger strax söder om Reggio Emilia, mitt i Lambrusco-land. Här odlar släkten Nizzoli vin sedan långa tider tillbaka. Egendomen har gått i arv från far till son i över tvåhundra år, och ursprungligen var det ett blandat jordbruk mest för de egna behoven. 1980 började man sälja vin på damejeanne och tog namnet efter sin främsta vinmark. Idag är det Vanni Nizzoli med familj som driver verksamheten vidare.

Familjen har tre olika vinmarker. Först det historiska österläget vid namn ’Cinque Campi,’ sedan en mark som vetter åt väster kallad ’Le Marcone’, och slutligen de nyare lägena ’Botteghe’ och ’La Bora Lungo’ som båda har nordvästlig exponering. De flesta av rankorna planterades under tiden strax efter andra världskriget med massalt urval från ännu äldre stockar. Druvsorterna är de lokala: spergola och malbo gentile, lambrusco grasparossa och lambrusco barghi, och ett par andra sorter som marzemino och moscato.

Filosofin handlar om att odla och framställa vin i enlighet med naturen. Det innebär inte minst ekologiska metoder med certifiering, men samtidigt en mer djupgående omsorg om balansen i jorden och ekosystemet. I källaren betyder det att arbeta helt utan tillsatser och filtrering.

Efter krossning får druvorna jäsa med sina egna jäststammar i öppna ekfat eller ståltankar, beroende på vintyp. De vita/orangea ligger tre till fem dagar på skalen och jäser utan temperaturkontroll. Urlakningen av de röda varar tio till trettio dygn, med dagliga överpumpningar innan varsam pressning i vertikalpress. Andra jäsningen i flaska sker med hjälp av ojäst druvmust, utan tillsatt jäst, och med omkring ett år på jästfällningen innan degorgering.


Terbianc 2020

"Vino Spumante Metodo Classico Dosage Zero". Druvsorten är trebbiano, från stockar planterade redan 1935. Basvinet jäste spontant i ståltank med fyra dagars skalmaceration och sex månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, med tillsats av ojäst druvmust. Flaskorna vilade tolv månader 'sur lattes' innan degorgering utan dosage eller andra tillsatser.

Particella 128 2020

"Vino Spumante Metodo Classico Dosage Zero". Druvsorten är den lokala spergola, från stockar planterade 1945. Basvinet jäste spontant i ståltank med tre dagars maceration och sex månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, med tillsats av ojäst druvmust. Flaskorna vilade tolv månader 'sur lattes' innan degorgering utan dosage eller andra tillsatser.

Cinquecampi Rosso 2020

"Lambrusco dell'Emilia IGT" av druvsorterna lambrusco grasparossa (60%), malbo gentile (20%) och marzemino (20%). Rankorna är planterade under perioden 1970-1980. Basvinet jäste spontant med tio dagars maceration i öppna fat och sex månader på jästfällningen i tank. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, med tillsats av ojäst druvmust. Flaskorna vilade tolv månader 'sur lattes' innan degorgering utan dosage eller andra tillsatser.