Beställningssortiment

Roc Cab’ 2020 – Les Vignes de Babass – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 10 augusti 10:00
Artikelnummer 57895
Pris 312:-
launch Beställ från Systembolaget

Sébastien Dervieux är en av pionjärerna för naturliga metoder i Loire. Känd under smeknamnet Babass startade han Domaine des Griottes år 2001 med sin kompis Patrick Desplats. Med inspiration från de legendariska gamla systrarna Hacquet gjorde de cuvéer som Caroline, Navine och Sauvageonne. 2011 valde vännerna att sära på sig och jobba vidare på var sitt håll. I samma veva skalade de ner från gemensamma tio hektar i Coteaux du Layon till tre-fyra hektar vardera. Babass har sin mark i kommunen Rochefort-sur-Loire (4,14 hektar) och källaren i Beaulieu-sur-Layon. Där vinifierar han bara sin egenhändigt odlade frukt tillsammans med livskamraten Agnes Mallet.

De fyra druvsorter som Babass och Agnes arbetar med är chenin blanc och grolleau, gamay och cabernet franc. De allra flesta av rankorna är planterade mellan 1955 och 1960 och står i en jord av lera, sandsten och schist. Inne i källaren råder en frihetlig uppväxt utan tukt och tillsatser. Den rebelliska andan håller i sig och vinerna har gärna namn som ’Groll’n’Roll’ och ’Roc Cab’.


Roc Cab' 2020

Cabernet franc, planterade 1955 (0,86 ha). Babass vinmark är relativt flack, med jordmån av av lera, sandsten och schist uppblandat med småsten. De hela druvklasarna jäste av egen kraft i glasfibertank med två veckors urlakning utan aktiva ingrepp. Efter pressning och blandning av pressvin och frirunnet vin drogs vinet om några gånger för att släppa av lite koldioxid. Sedan fick vinet mogna i tank fram till buteljering i augusti, strax innan nästa skörd. Ingen klarning eller filtrering, och inga som helst tillsatser. Dricks bäst samma dag som flaskan öppnats!