Beställningssortiment

Vin & Natur Auvergne 3

Format 3 flaskor
Säljstart 22 januari 10:00
Artikelnummer 73790
Pris 1188:-
launch Beställ från Systembolaget

Vi gläntar på dörren till framtiden och tar oss en titt i kristallkulan. Ett område som tydligt avtecknar sig är Auvergne, och vips tänkte vi ihop ännu en samling  med tre röda viner – den här gången från den lyckosamma skörden 2022. Vincent Marie är ett namn sedan länge på mångas läppar, Henri Chauvet har blivit alltmer omsusad under året som gick, och så har det blivit dags för en ny bekantskap från Frankrikes gröna hjärta – Domaine des Trouillères.

Auvergne har varit ett snudd på bortglömt vinområde fram tills ganska nyligen, men innan vinlusen stod Frankrikes centralmassiv för en ansenlig del av den franska vinproduktionen. Idag är regionen mest känd för ost, skidåkning och däcktillverkning. Auvergne räknas som en sub-region till Loire, men ligger fyra hela timmars resa sydost om Angers. Det är inte bara det fysiska avståndet som separerar Auvergne från Loire – även vinerna skiljer sig ordentligt, eftersom det rör sig om helt annorlunda terroir. Jordarna här präglas främst av basalt, en bergart som har sin ursprung i gammal vulkanisk aktivitet, samt av olika slags leror och kalksten.

Den oberoende tidskriften Le Rouge et Le Blanc (som nyss fyllde 40) skrev häromåret:
”Vinentusiasterna med de mest känsliga antennerna börjar surra allt högre om ett visst område, nästan lika förbisett och okänt för den breda publiken som Jura var för några årtionden sedan – nämligen Auvergne. Där, precis som i Jura, finns en ny generation av vinbönder med stark ”naturlig” anknytning som producerar väldigt vackra viner. Dessa börjar nu alltmer jagas likt framtida guldklimpar i den franska vingården. Känns det bekant?”

Annolium rouge 2022, Domaine des Trouillères

Gamay från lieu-dit 'Les Petites Trouillères' på sidorna av Puy de Corent. Marken är ett norrläge i sluttning på 450 meters höjd med jordar som består av sediment av vittrad basalt och lera. Jordbruket hos Camille och Mikaël Hyvert är sedan flera år ekologiskt med certifiering via Ecocert.

Druvorna handskördades och avstjälkades manuellt. Jäsningen skedde sedan spontant i betongtank med tio dygns maceration. Efter pressning vilade vinet i tank innan det buteljerades i maj 2023 utan klarning, filtrering eller tillsatser. Annolium rouge är ett lättare rött med viss utveckling och struktur nog att möta upp en mångfald rätter. Dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats.

Alkohol: 12,5 %

Babinou 2022, No Control

Babinou är en minst sagt fantasifull mix av muscat, chardonnay och trousseau (1/3), gamay d'auvergne (1/3) samt chenin blanc (1/3). Frukten är till 2/3 inköpt - trousseaun kommer från Valentin Morel och gamayn från Vincents egna odlingar. Druvorna kommer från så olika håll som Drôme, Anjou, Jura och Auvergne.

Det här ljusröda vinet är framställt med en direkt pressning av samtliga druvsorter, utom gamay som fick macerera tio dygn med hela klasar i musten. Efter pressning vilade vinet sju månader på jästfällningen i tankar av rostfritt stål. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats.

Alkohol: 11,5 %

Rouge 2022, Henri Chauvet

Gamay från en parcell i Boudes med huvudsakligen gamla stockar av gamay d'auvergne samt gamay de beaujolais. Samplanterat finns också några andra varianter av gamay i mer begränsat antal. Vinmarken ligger på närmare 500 meters höjd och har en röd lera rik på järnoxid, med inslag av brutna kalkstensblock.

Hela druvklasar jäste spontant i rostfria ståltankar med tolv till femton dygns maceration. Några enstaka överspolningar gjordes med hink för att hålla skalhatten fuktig. En del av vinet drogs av och separerades efter bara några dygns jäsning, för att behålla den skinande känslan i frukten. Efter pressning i en mjuk pneumatisk press vilade vinet nio månader på jästfällningen i använda fat om 300 liter och 228 liter. En minimal tillsats av svavel gjordes i samband med byte av källare under sommaren. Vinet buteljerades i oktober 2023 utan klarning eller filtrering. Håller tills nästa kväll i öppen flaska.

Alkohol: 12 %