Beställningssortiment

Asinoi Barbera d’Asti 2020 – Carussin – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 7 juni 10:00
Artikelnummer 51733
Pris 233:-
launch Beställ från Systembolaget

Familjeföretaget Carussin drivs av föräldrarna Bruna Ferro och Luigi Garberoglio samt sönerna Matteo och Luca, i byn San Marzano Oliveto Monferrato. Carussin gör vin av barbera, moscato och nebbiolo, men även lite mindre kända druvsorter som grignolino, cortese och den riktigt sällsynta carica l’asino som ursprungligen kommer från Ligurien. Totalt har man 26 hektar vinodlingar som alla är ekologiskt certifierade och sköts med biodynamiska metoder.

I Piemonte är det idag inte särskilt vanligt att odla vin med den naturliga filosofi som familjen Carussin hyllar. Av 42 vingårdar i trakten runt San Marzano är det bara två som arbetar ekologiskt. Men Luca Garberoglio hoppas och tror att något är på väg att förändras även i den här delen av vinvärlden, precis som det redan gjort på så många andra platser:

– Jag tänker att naturligt vin från ett ställe som detta bara blir ännu tydligare. Om man provar vår barbera mot grannarnas barbera som odlats på liknande jord och plockats vid samma tid, i samma årgång och så vidare, så är det tydligt vilken skillnad ekologisk och biodynamisk odling gör. De här vinerna kommer alltid vara mer uttrycksfulla. Det är omöjligt att inte känna skillnaden. På det sättet är det lättare för oss att stå ut och förklara vårt sätt att göra vin, när vi kommer från en sådan region.


Asinoi Barbera d'Asti 2020 - Carussin

Asinoi är Carussins slanka och eleganta barbera, och samtidigt en symbol för Bruna Ferros hängivenhet till alla de åsnor som växer upp och lever på gården. Åsnor är sällskapliga djur och Asinoi är ett sällskapligt vin, så den kopplingen är självklar för Bruna!

Markerna runt hembyn San Marzano Oliveto är planterade 1970, 1981 och 1984. De har lättare jordar av kalkhaltig silt med inslag av märgel samt en mindre andel av lera. Efter handskörden jäser vinet spontant i glasfibertankar, med kortare maceration och tre överspolningar dagligen. Avslutningsvis vilar vinet ett halvår i glasfiber- och betongtankar innan buteljering utan klarning eller filtrering, med en liten dos svavel.

Asinoi har ofta mer klarröd färg än de flesta barberor, och en ljusare aromatik. Den senaste årgången kommer med ungdomliga violtoner. Känslan är saftigt lättdrucken, med pigga och friska syror samt behagligt låg alkohol som klockar in runt tolv procent. Lika gott med eller utan mat, och håller ett par dygn i öppen flaska - om det mot förmodan skulle bli något över.