Beställningssortiment

Vin & Natur Champagne 8 – SLUT!

Format 3 flaskor
Artikelnummer 78753
Pris 1719:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller tre olika viner från Champagne. Perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra champagner!


Les Semblables R16 - Champagne Clandestin

Benoit Doussot gör vin i byn Buxières-sur-Arce i den södra delen av det stora området Champagne. Han har tillsammans med sin svärfar Bertrand Gautherot från Vouette & Sorbée startat det här projektet, där de köper ekologiska druvor från de närmaste grannbyarna i Côte des Bar. Les Semblables är en ren pinot noir från vinmarker med nordlig exponering och kalkhaltiga jordar. Druvorna kommer från olika lieux-dits med jordmån av kimmeridgien. Vinet har jäst spontant och mognat i medelstora fat och foudre innan buteljering för andra jäsning. Sexton månader på jästfällningen i flaska. Degorgerad 18-09-09 utan dosage (brut nature). Årgång 2016 är andra årgången för projektet.

’Les Beaudiers’ Rosé de Saignée 2014 - Laherte Frères

Familjen Lahertes egendom ligger i byn Chavot, Coteaux Sud d’Epernay. Sedan 2005 är unge Aurélien helt ansvarig för arbetet. Vinrankornas hälsa kommer i första hand och Aurélien har sedan några år lagt om delar av vinmarkerna till biodynamisk odling - att plöja och syresätta markerna vår och höst är en självklarhet. Alla viner jäser och lagras i gamla bourgognefat och görs i en stil som är torr, stramt fruktig, mineralisk och komplex.

Det här är Lahertes roséchampagne av pinot meunier från ett enskilt vingårdsläge med 50-65 år gamla stockar. Vinets färg lockas fram genom en kortare skalmaceration (saignée-metod). De avstjälkade druvorna fick 12-14 timmars urlakning och jäste sedan spontant i använda fat, utan malolaktisk omvandling, med sex månaders lagring på jästfällningen innan buteljering. Därefter fyra år i flaska ’sur lattes’ innan den degorgerades för hand i februari 2018 med cirka 3 g/l dosage (Extra Brut).

Cuvée Millésimée 2013 - Christophe Mignon

Christophe är femte generationens vinbonde i Festigny, Vallée de la Marne. Hans 6,3 hektar odlingar planterades av farfarsfar och är utspridda över trettio olika lägen i området. Den här delen av Champagne är känd för sin stora andel pinot meunier, och Christophe är specialist - 90 procent av hans odlingar består av druvsorten. Resten är pinot noir och chardonnay.

Pinot meunier mår bra i lerjorden här, som är rik på den kalkrika sedimentära stensorten ”tuffeau”, som har sitt ursprung i 90 miljoner år gammal havsbotten. Tuffeau liknar krita och har en utomordentlig förmåga att behålla fukt samt hålla en sval temperatur.

Pinot meunier står fortfarande lite i skuggan av pinot noir och chardonnay som traditionellt är mer ansedda. Men det mesta handlar ju egentligen om odlaren. Mignon är en av en handfull vinbönder - i gott sällskap med Jérôme Prevost och Aurélien Laherte - som gör meunier-baserad champagne på samma nivå som regionens största namn. Det här vinet kommer från 40-åriga stockar av meunier i ett läge med syd/sydvästlig exponering och jordmån av lera, silt och kalksten. Flaskorna har vilat fyra år på sin jästfällning och degorgerades 25 oktober 2018 utan dosage (Brut Nature).