Beställningssortiment

Vin & Natur Cerruti 3

Format 3 flaskor
Säljstart 25 mars 10:00
Artikelnummer 73987
Pris 885:-
launch Beställ från Systembolaget

Ezio Cerruti odlar sju hektar runt sin gård i kommunen Castiglione Tinella, ungefär halvvägs mellan Asti och Langhe. I stort sett arbetar Ezio med en enda druvsort: moscato. Hans vinstockar växer i branta backar med kritlera på cirka 400 meters höjd och är bitvis uppåt sextio år gamla. Ovanligt nog för området arbetar han med ekologiska metoder, och de höga gräsen och vildblomstren mellan raderna står i stark kontrast till andra vingårdar i närheten.

Ezio är en av de sista i den äldre generationen radikala och intellektuella konstnärssjälar i Piemonte som fortfarande är verksamma – några av hans närmaste vänner var Giuseppe Rinaldi och Teobaldo Cappellano. Musiken, litteraturen och den romantiska kärleken är en lika självklar del av hans liv som vinet. I källaren är Ezio en långsam perfektionist – en som är lyckligast med att få ta hand om sina druvor, göra sitt vin och göra sina saker på rätt sätt.

I över tjugo år har Ezio Cerruti framställt den söta passiton Sol. 2012 buteljerade han sin första utjästa moscato under namnet Fol. Nästa steg togs 2015 med bubblet RiFol och 2018 var tiden mogen för en moscato med ett par veckors urlakning på skalen: MacFol. 2019, efter Giuseppe Rinaldis alltför tidiga bortgång, gjorde Ezio sitt första röda vin av den lokala druvsorten freisa som en hommage till sin vän.


Fol 2022

Stilla vin av moscato bianco, spontanjäst i betongtank. Buteljeringen gjordes våren 2023 utan klarning eller filtrering, och utan några som helst tillsatser. Doften har lätt aromatiska drag av apelsinblom medan smaken är lika givande i frukten som den är torr och mineralisk i avslutningen.

Alkohol: 12 %

MacFol 2021

MacFol är framställt av moscato bianco som fått jäsa av egen kraft tillsammans med druvskalen under sexton dygn i betongtank. Sedan följde arton månaders lagring i medelstora ekliggare ('botti'). Vinet buteljerades hösten 2023 utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel.

Alkohol: 12 %

Vino Rosso (Freisa) 2020

Rött vin av den gamla lokala druvsorten freisa. Frukten är inköpt från Tenuta Grillo i Monferrato Alessandria, ett delområde med främst sandiga jordar. Efter avstjälkning jäste druvorna spontant i betongtank med femton dygns maceration. Vinet mognade sedan tio månader i använda 500-liters fat. Buteljerat i augusti 2021 utan klarning eller filtrering.

Alkohol: 12,5 %