Beställningssortiment

Vin & Natur Bubbel 6 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 6 september 10:00
Artikelnummer 53457
Pris 768:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan handlar helt om härliga bubbel – två vita och ett rosa/ljusrött.

Ett av dem är pet’nat – dvs att den första jäsningen avslutades i flaskan – och de två andra är framställda med olika varianter av traditionell metod, där det utjästa vinet blandades med ojäst druvmust respektive rörsocker och vin för att kicka igång en andra jäsning i flaska.

Domaine Rietsch har använt sig av sin auxerrois, chardonnay och pinot gris från äldre stockar, och flaskorna är degorgerade utan dosage. Les Capriades arbetade här med pinot noir och pineau d’aunis. Deras viner har alltid en liten restsötma som understryker frukten. Ezio Cerrutis moscato frizzante är å andra sidan helt utjäst.


Crémant d'Alsace - Domaine Rietsch

Familjen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace – deras egendom vid foten av Vogeserna har gått i arv i sju generationer. Förr i tiden var det inte bara druvor man odlade utan även spannmål, frukt och tobak. Under 1970-talet beslutade Pierre och Doris Rietsch att lägga allt sitt krut på vin. Sonen Jean-Pierre vinifierade sin första årgång 1987. Idag är det fortfarande Jean-Pierre Rietsch och hans fru Sophie som står för den största delen av arbetsinsatserna.

Crémant d'Alsace är blandar auxerrois, chardonnay och pinot gris från skördarna 2017 och 2018. Jordmånen är främst kalkrik lera, och odlingsmetoderna ekologiska. Vinet är framställt med en variant av méthode traditionelle där frukten från 2016 fick jäsa spontant med ett års lagring i tank. Sedan buteljerades vinet med färsk druvmust från nästa års skörd. Efter ett år degorgerades flaskorna utan någon tillsats av socker (Extra Brut).

Pynoz 2019 - Les Capriades

Den här rosaröda charmören kommer från Faverolles-sur-Cher, en liten by öster om Tours i Loiredalen. Här startade Pascal Potaire Les Capriades för fjorton år sedan, och med tiden blev även Pascals vän Moses Gadouche involverad. Tillsammans gör de vin från sju hektar planterade med lokala druvsorter och vårdade enligt ekologiska principer. Projektet har ända från början gått ut på att att göra flaskjästa viner med naturliga bubblor, en stil som brukar kallas pétillant naturel eller kort och gott “pet’nat”.

I deras lilla vineri som ligger insprängt i berget jäser druvmusten spontant i gamla fat och glasfibertankar. Vinet buteljeras sedan innan det jäst ut helt, för att låta jäsningen som producerar bubblorna avslutas på flaska. Slutligen skiljs vinet från sin jästfällning genom degorgering och korkas om. Pynoz är framställt av pinot noir och pineau d'aunis - delvis egenodlade druvor och delvis inköpt frukt. Det är ett bubbel med fruktigt uttryck, stöttat av en liten restsötma, som serveras kylt vid 8-10 grader i vanliga vinglas. Håller lätt flera dygn efter öppning och kommer med praktisk återförslutningsbar stopper.

Ri-Fol 2020 - Ezio Cerruti

Ezio Cerruti odlar sju hektar runt sin gård i kommunen Castiglione Tinella, ungefär halvvägs mellan Asti och Langhe. I stort sett arbetar Ezio med en druvsort: moscato. Hans stockar växer i branta backar på cirka 400 meters höjd och är emellanåt uppåt sextio år gamla. Ovanligt nog för området arbetar han med ekologiska metoder, och de höga gräsen och vildblomstren mellan raderna står i stark kontrast till andra vingårdar i närheten.

Ri-Fol är ett bubbel baserat på moscato bianco. Basvinet (Fol) har jäst spontant i cementtank. Vid buteljeringen tillsattes fryst druvmust innan andra jäsningen i flaskan. Vinet är typiskt för moscato aromatiskt åt apelsinhållet med härlig fräschör och inslag av tropisk frukt. Serveras vid 8-10 grader och dricks med fördel upp samma dag som det öppnats.