Beställningssortiment

Vin & Natur Cerruti 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 7 september 10:00
Artikelnummer 53498
Pris 798:-
launch Beställ från Systembolaget

Ezio Cerruti odlar sju hektar runt sin gård i kommunen Castiglione Tinella, ungefär halvvägs mellan Asti och Langhe. I stort sett arbetar Ezio med en enda druvsort: moscato. Hans vinstockar växer i branta backar med kritlera på cirka 400 meters höjd och är bitvis uppåt sextio år gamla. Ovanligt nog för området arbetar han med ekologiska metoder, och de höga gräsen och vildblomstren mellan raderna står i stark kontrast till andra vingårdar i närheten.

Ezio är en av de sista i den äldre generationen radikala och intellektuella konstnärssjälar i Piemonte som fortfarande är verksamma – några av hans närmaste vänner var Beppe Rinaldi och Baldo Cappellano. Musiken, litteraturen och den romantiska kärleken är en lika självklar del av hans liv som vinet. I källaren är Ezio en långsam perfektionist – en som är lyckligast med att få ta hand om sina druvor, göra sitt vin och göra sina saker på rätt sätt.


Ri-Fol Rosato 2020

Ri-Fol Rosato är framställt med en egen variant av 'methode traditionelle'. Basvinerna (Fol och Freisa) har först jäst spontant i betongtank och sedan blandats i proportionerna 90/10. En liten andel av druvmusten frystes ned under tiden och tillsattes sedan på vårkanten innan andra jäsningen i flaskan. Här har det inte gjorts någon degorgering, så en liten fällning eller grumlighet finns kvar i flaskan. Men inga tillsatser!

Fol 2019

Stilla vin av moscato bianco, spontanjäst i betongtank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering och utan några som helst tillsatser. Doften har aromatiska drag av apelsinblom medan smaken är lika givande i frukten som torr och mineralisk i avslutningen.

Vino Rosso Freisa 2019

Rött vin av freisa från 40-åriga rankor i sandiga jordar i Monferrato Alessandria. Druvorna är inköpta från vänner på Tenuta Grillo och skördades 20 september 2019. Den avstjälkade och lätt krossade frukten jäste spontant i betongtank med femton dygns maceration. Tio månaders mognadslagring i 500-liters fat. Buteljeringen gjordes i augusti 2020 utan klarning eller filtrering, med en liten tillsats av svavel.