Beställningssortiment

Vin & Natur Bubbel 5 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 30 mars 10:00
Artikelnummer 51409
Pris 954:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller tre härliga bubbel – två vita och ett rött.

Ett av dem är ”pet’nat” – dvs att den första jäsningen avslutades i flaskan – och de två andra är framställda med olika varianter av traditionell metod, där det utjästa vinet blandades med ojäst druvmust respektive rörsocker och vin för att kicka igång en andra jäsning i flaska.

Domaine Didon har använt sig av sin egen aligoté från gamla stockar, och vinet är i stort sett helt torrt. Les Capriades arbetade här med chenin blanc, menu pineau och chardonnay. Deras viner har alltid en gnutta restsötma som understryker frukten, men Pet’Sec får ändå sägas vara på den torrare sidan. Cinquecampis röda lambrusco är helt utjäst och ber egentligen bara om en mortadella.


à Bulles Perdues 2018 - Domaine Didon (Bourgogne)

För att förverkliga sina drömmar om biodynamisk odling och minimal intervention i källaren tog Naïma och David över en gammal gård i Chassey-le-Camp i Côte Chalonnaise. Deras vinmark är en parcell om 2 ha, varav än så länge 1,2 ha är besatta med pinot noir, pinot blanc och aligoté. Det var en av byns bönder som planterade massalt urval under perioden 1947-1960. Marken hade då legat i träda sedan innan första världskriget. Läget heter ’Vignes Blanches’ och ligger i en ganska brant sluttning som vänder sig mot öster, med en jordmån av tät röd kalklera och kalksten, och är erkänd som en av de bästa i byn.

à Bulles Perdues är ett vitt bubbel av aligoté från minst 60 år gamla stockar, framställt med traditionell metod. Hela druvklasar pressades direkt innan jäsningen startade spontant. Vinet mognade sedan nio månader på jästfällningen i använda fat innan buteljering med rörsocker och vin som enda tillsats. Flaskorna låg tolv månader 'sur lattes' och degorgerades slutligen utan dosage. Dricks gärna till apéritif och kan utan problem sparas över natten i öppnad flaska.

Pet'Sec Blanc 2019 - Les Capriades (Loire)

Vännerna Pascal Potaire och Moses Gadouche kallar sig tillsammans Les Capriades och har sitt vineri i ett bergrum i Faverolles-sur-Cher, några mil öster om Tours i Loire. Les Capriades är Loires mesta specialister på att göra rena och eleganta versioner av de flaskjästa mousserande viner som går under beteckningen 'pétillant naturel'  - av fransoserna kärleksfullt förkortat till 'pet'nat'. 

Pet'Sec Blanc är en ren och fruktig 'pétillant naturel' av druvsorterna chenin blanc, menu pineau och chardonnay. Druvorna är ekologiskt odlade och kommer från delområdet Cher i centrala Touraine, vars jordmån består av avlagringar från floden Loire med lera och flinta (silex).

Framställningssättet är gammalt och kallas 'méthode ancestrale'. Efter pressning jäste musten spontant i tank och buteljerades sedan innan allt druvsocker jäst ut. Jäsningen stannade av när trycket av kolsyra blivit tillräckligt högt, och lämnade kvar femton gram restsocker per liter. Ett halvår senare degorgerades flaskorna och korkades om med en behändigt återförslutbar stopper. Inga tillsatser användes i något steg av framställningen. Ett förtjusande lättsamt bubbel som håller flera dygn i öppnad flaska.

Cinquecampi Rosso 2019 - Cinque Campi (Emilia)

Den lilla byn Puianello di Quattro Castella ligger strax söder om Reggio Emilia, mitt i Lambrusco-land. Här odlar släkten Nizzoli vin sedan långa tider tillbaka. Egendomen har gått i arv från far till son i över tvåhundra år, och tidigare varit ett blandat jordbruk mest för de egna behoven. 1980 började man sälja vin på damejeanne och tog namnet efter sin främsta vinmark. Idag är det Vanni Nizzoli med familj som driver verksamheten vidare.

Cinquecampi Rosso är ett mousserande rött av lambrusco grasparossa (60%), malbo gentile (20%) och marzemino (20%), från rankor planterade 1970-1980. Vinmarkerna är österlägen runtomkring gården med jordmån av sand, silt och lera. Vanni Nizzolis jordbruk är ekologiskt certifierat, med biodynamiska metoder.

Efter handskörd och avstjälkning startade jäsningen spontant och fortgick med tio dagars maceration i öppna fat och sex månader på jästfällningen i tank. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, med ojäst druvmust från samma skörd som enda tillsats. Därefter låg flaskorna 8-12 månader 'sur lattes' innan degorgering utan dosage. Allt som allt blev det 10 813 flaskor samt ett par hundra magnum. Langa fram mortadellan och drick i stora klunkar!