Beställningssortiment

Vin & Natur Beaujolais 9 – SLUT!

Format 3 flaskor
Artikelnummer 51346
Pris 1011:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan kommer med tre flaskor seriöst saftig gamay från tre av våra favoritbönder i norra Beaujolais, och med vårvärmen på ingång är ett av vinerna ovanligt nog en rosé! Alla druvor är odlade med ekologiska och/eller biodynamiska metoder.


Esquisse Rosé 2018 - Christian Ducroux

Veteranen Christian Ducroux kommer från en gammal familj av vinbönder i byn Lantignié i västra Beaujolais, där han odlar drygt fyra hektar på vittrad granit. Han har en imponerande lång historia med naturliga metoder i vinmarker och källare – mer än fyrtio år. Redan 1980 fick han sin formella ekologiska certifiering, och fem år senare även sin biodynamiska certifiering via Demeter.

Esquisse är Christians rosé av gamay. Druvorna kommer från 60-åriga stockar i de högst belägna markerna kring gården i Lantignié, ett sammanhängande nordostläge på omkring 400 meters höjd. De hela druvklasarna skördades tidigt och pressades långsamt i en traditionell korgpress innan musten fick jäsa spontant i tank. Vinet låg fem månader på tank innan det buteljerades i februari 2019 utan klarning, filtrering eller tillsatser. Sval frukt med knastrande granit och återhållsam alkohol är melodin hos Ducroux! Dricks bäst samma kväll som det öppnats.

Chiroubles 'Cuvée Léa' 2018 - Guy Breton

Guy Breton – känd under sitt smeknamn ’P’tit Max’ – tog över familjens domän i Villié-Morgon 1986. Fram tills dess hade hans farfar sålt sina druvor till det lokala kooperativet. Breton odlar drygt tre hektar vinmark, varav det mesta ligger inom AOC Morgon. De allra flesta av rankorna har nått minst övre medelålder och ganska många är rent ut sagt lastgamla. Odlingarna sköts sedan mer än trettio år enligt ekologiska principer – dvs fritt från kemikalier förutom traditionella insatser med svavel och koppar – men utan att Breton någonsin brytt sig om certifiering. Guy Breton uppskattar själv viner som är lätta och transparenta, och skördar gärna lite åt det tidigare hållet. Samtidigt har hans viner en stark känsla av mineral och åldras med behag längre än de flesta.

Cuvée Léa (döpt efter Guy Bretons ena dotter) är framställd av inköpt och egenhändigt skördad frukt från lieu-dit 'Chavernand i Chiroubles, ett brant läge på uppåt 450 meters höjd. Stockarna är omkring 60 år gamla och växer i en sandig jordmån av vittrad granit. Efter handskörd kyldes frukten ner till sex grader över natten. Därefter placerades de hela druvklasarna i betongtank och jäsningen startade spontant under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique"). Urlakningen var i stort sett passiv och varade 20 dygn. Efter en mjuk pneumatisk pressning fick vinet sedimentera i tank, med en minimal tillsats av svavel, innan det drogs om till använda 228-liters bourgognefat för att jäsa ut och mogna sex månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering. Vinet har en frisk och sval profil och håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.

Fleurie 'La Madone' 2018 - Justin Dutraive

Justin Dutraive har Beaujolais i blodet. Växer man upp med legendariske vinmakaren Jean-Louis Dutraive till pappa, så har det mesta av det bästa från området passerat familjens köksbord. Efter praktik hos goda grannar som Jean Foillard och Julie Balagny, samt ett par skördar i Australien och Oregon, var det hög tid för Justin att pröva sina vingar på egen hand.

La Madone kommer från 0,1 ha med drygt 90-åriga stockar i en gynnad del av lieu-dit La Madone, som planterades av Justins gammelmorfar. Det här är ett brant sydostläge med jordmån av vittrad rosa granit och sand. Vinmakningen sker i en egen hörna av familjens vineri. Frukten skördas i små plasttråg och placeras i kylrum över natten innan jäsningen påbörjas spontant med "macération semi-carbonique", det vill säga hela druvklasar i sluten tank under koldioxid. Efter pressning mognade vinet i använda 500-litersfat. Strax innan sommaren 2019 var det dags för buteljering utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel. Dricks gärna lätt kylt och helst samma kväll som det öppnats.