Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 17 augusti 10:00 |
Artikelnummer | 73823 |
Pris | 864:- |
Beställ från Systembolaget |
La Vigne Mouton är en relativt nystartad domän som drivs av Delphine och Sébastien Boisseau. Det sympatiska paret lämnade sitt lokala kooperativ 2012 för att börja vinifiera själva och buteljera under egen etikett. Boisseau odlar vin på 7,5 hektar fina sluttningar i byn Bray i västra Mâconnais. Jordmånen där består dels av den typiskt kalkrika leran i södra Bourgogne, dels av granit som lämpar sig ypperligt väl till aligoté.
Med ekologiska och fullt ut biodynamiska metoder i vinmarkerna har paret redan hunnit skaffa sig dubbla certifieringar hos Ecocert och Demeter. Deras viner buteljeras som AOC Mâcon-Bray (chardonnay och gamay) samt Bourgogne-Aligoté och Bourgogne Rouge (pinot noir). De viner vi hittills fått hem målar upp en övertygande bild av vad paret redan uppnått och lovar extremt gott inför framtiden.
Det här är första gången vi presenterar en temalåda från paret Boisseau.
Chardonnay från parets hemby Bray i Maconnais. Den aktuella vinmarken är ett väst/sydvästläge på 250 meters höjd. Jordmånen där består av kalkrik och starkt järnhaltig lera/märgel på gul kalk från Lias-perioden (på franska kallad "calcaire foie de veau").
Druvorna skördades för hand i små tråg. Efter skonsam pressning av hela klasar fick musten klarna genom kall sedimentering över natt. Jäsningen startade av egen kraft i emaljerad betongtank vid låg temperatur (ca 10 grader). Vinet vilade sedan elva månader på jästfällningen och buteljerades utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats svavel.
Utan närvaro av ek, med frisk syra och mineraldriven känsla, presenteras här chardonnay i ett rent och naket uttryck som leder tankarna till norra Bourgogne, till exempel Chablis och Vézelay. Serveras gärna vid 10 grader och håller flera dygn i öppen flaska.
Gamay från parets hemby Bray i Maconnais. Även den här marken är ett väst/sydvästläge på 250 meters höjd. Jordmånen består av kalkrik och starkt järnhaltig lera/märgel på gul kalk från Lias-perioden (på franska kallas den "calcaire foie de veau").
Frukten skördades för hand i små tråg. Största delen av druvklasarna avstjälkades (man behöll cirka 30% hela klasar) innan jäsningen startade spontant i öppna kar. Druvskalen fick laka ur i musten 30 dygn utan aktiv extraktion (alltså ingen 'pigéage') vid högst 22 graders temperatur. Efter pressning fick vinet mogna i tio månader i använda bourgognefat innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Serveras gärna svalt vid cirka 14 grader och håller över natt i öppen flaska.
Gamay från ett sydvästläge med 30 % sluttning på 350 meters höjd. Jordmånen består av rosa granit från Jura-perioden samt blå märgel i underjorden.
Druvklasarna skördades för hand i små tråg och gick hela samt oskadade ned i de slutna jäskaren. Jäsningen startade av egen kraft under ett täcke av koldioxid ('macération carbonique') med femton dygns urlakning. Efter pressning mognade vinet nio månader i använda bourgognefat innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Serveras gärna svalt vid cirka 14 grader och håller över natt i öppen flaska.