Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 26 september 10:00 |
Artikelnummer | 58428 |
Pris | 1413:- |
Beställ från Systembolaget |
I östra delen av distriktet Chablis ligger den lilla byn Béru på en rund kulle med relativt branta sluttningar i alla väderstreck. Här huserar familjen med samma namn, i den magnifika borggård som släkten varit ägare av i mer än 400 år. 2004 tog dottern Athénaïs över ansvaret för driften och satte strax igång med ett omfattande ekologiskt kvalitetsarbete, som efterhand utvecklats till biodynamiskt. Idag drivs egendomen av Athénaïs de Béru och hennes mor Laurence.
Domänens marker ligger alla relativt högt på Béru-kullen och omgivande höjder. Jordarna är magra och starkt präglade av kalksten med mängder av marina fossil från den geologiska epoken när hela området var havsbotten. De högsta lägena – Montserre och Côte aux Prétres – når upp till nästan 400 meters höjd. Sedan 2010 driver Athénaïs dessutom en négoce-verksamhet med inköpt frukt på långa kontrakt från bönder som delar hennes framsynta idéer om jordbruk.
Vår andra låda från Béru innehåller en lyxig pet’nat, en skarp chablis och en röd bourgogne!
"Pétillant naturel" (méthode ancestrale) av chardonnay från unga rankor i Montserre, det högsta läget i byn Béru.
De hela druvklasarna pressades mjukt i pneumatisk press. Musten jäste spontant i tank utan tillsatser innan den kyldes ner för naturlig sedimentering, buteljering och full utjäsning under kronkapsyl. Flaskorna vilade arton månader 'sur lattes' och har inte degorgerats, så här finns en härlig karaktär av jästfällning. Shake it!
Chardonnay från 35- till 40-åriga stockar omkring byn Béru. Efter handskörd i små kassetter fick de hela klasarna en mjuk pressning. Vinet jäste sedan spontant i ståltank med maloktisk omvandling och 12-18 månaders lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel. Årgångens profil bjuder på slankare frukt, skärpt syra, kalkig textur och mineralisk havssälta.
Pinot noir av inköpt frukt från byn Épineuil - en liten regional appellation i norra Bourgogne som sedan 1993 kan lägga till byns namn som suffix till områdets. Efter handskörd i små kassetter jäste vinet spontant med hela druvklasar. Urlakningen varade i femton dagar innan skalmassan varsamt pressades. Sedan följde ett års vila i använda bourgognefat. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, med en liten dos svavel. Utvecklad pinotfrukt, stjälkiga kryddor och balsamiska fattoner är melodin här.
"How often do you see a wine from the Côtes d’Auxerre, a Bourgogne area near Chablis? And what a wine — so juicy, vibrant and alive. It’s pinot noir from Athénaïs de Béru of Château de Béru, actually from her négoce brand Athénaïs, and it’s delicious. I look forward to trying the Chablis." - Eric Asimov, New York Times