Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 21 september 10:00 |
Artikelnummer | 58419 |
Pris | 1017:- |
Beställ från Systembolaget |
Vår elfte temalåda från området presenterar som vanligt tre flaskor seriöst saftig gamay från tre av våra favoritbönder i norra Beaujolais – den här gången Michel Guignier, Hervé Ravera och Jean-Louis Dutraive. Alla druvor är odlade med ekologiska och/eller biodynamiska metoder, och alla tre vinerna kommer från den lyckade årgången 2019.
Michel Guignier är fjärde generationens vinbonde och odlar gamay på drygt fyra hektar runt sin gård i Vauxrenard (byn är klassificerad som Beaujolais-Villages). Markerna ligger mestadels högre än vad som är vanligt i området, omkring 500 meters höjd, och har fina jordar av vittrad rosa granit. Michel har arbetat biodynamiskt ända sedan 2001, hela tiden manuellt med häst eller hacka, och det märks verkligen när man stegar runt i hans luckra och levande marker.
La Bonne Pioche kommer från marken alldeles nedanför Guigniers gård. Vinet är framställt på ett traditionellt, ja rentav historiskt vis, med spontan jäsning av hela druvklasar i sluten emaljerad betongtank. Druvorna fick laka ur med musten i tio dygn innan de pressades i en gammal korgpress. Vinet mognade sedan ett år i foudre och gamla fat. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Redigt tidlöst bonnavin helt enkelt, som kan utvecklas vidare i ganska många år för den som orkar vänta!
Hervé Ravera gör vin i byn Marchampt i Beaujolais - strax väster om Brouilly - där han haft sin gård i tolv år. Markerna ligger på högre höjder än vad som är vanligt för området. Egendomen är döpt till ’Le Grain de Sénevé’ (senapskornet) och består av två hektar i en brant sluttning. Hervé arbetar biodynamiskt och tar hand om sin mark med hjälp av hästen ”Reggae Nights”.
I källaren använder han sig bara av druvorna, rymliga tankar av betong och glasfiber, samt en hundraårig press. Gamay skördas försiktigt, sedan läggs de hela klasarna i cementtankar för maceration. När Hervé tycker att den jäsande musten smakar som bäst, så pressar han skalmassan och för över vinet på glasfibertank för att avsluta jäsningen. Därefter följer ett drygt halvårs lagring tills det är dags att buteljera utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Raveras stil är parfymerad och fint fruktig. 2019 var en lyckosam årgång i Beaujolais och gav viner med både fräschör och fin koncentration. Vinet är öppet och tillgängligt nu, men smakar minst lika bra med några år på nacken. Serveras svalt och bör helst avslutas samma dag som flaskan öppnats.
Domaine de la Grand’Cour är en av de äldsta arbetande egendomarna i Fleurie. Jean-Louis Dutraive var länge en doldis, men har på senare år blivit en av de mest hyllade vinmakarna i Beaujolais. Hans viner har en fantastisk balans och elegans och utvecklas påtagligt bra med lagring.
Idag odlar Dutraive allt som allt 10,6 hektar, varav knappt två i Brouilly och resten i Fleurie. Under de senaste åren har familjen haft stora problem med frost och hagel, så förutom de egna markerna köper man sedan 2016 in frukt från vänner och grannar som odlar med liknande metoder. De här cuvéerna marknadsförs under namnet Famille Dutraive.
Les Déduits kommer från en lieu-dit (namngivet läge) i nedre delen av Fleurie, med jordmån av rosa granit. Druvorna spontanjäste som hela friska klasar vid låg temperatur med ”macération carbonique”. Efter pressning mognade vinet i äldre bourgognefat och buteljerades med en minimal dos svavel (10 mg/l). Det dricks redan fint och håller utan problem till nästa kväll.