Beställningssortiment

Vin & Natur Bérêche & Fils 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 27 oktober 10:00
Artikelnummer 73862
Pris 2166:-
launch Beställ från Systembolaget

Raphaël Bérêche tog över ansvaret för familjens egendom 2005. Markerna ligger utspridda från Festigny i Vallée de la Marne, via Trepail i östra Montagne de Reims till Ormes i Petite Montagne och inte minst hembyn Ludes strax söder om Reims. Allt som allt äger man 9,5 hektar uppdelat på 21 parceller med skiftande jordmåner.

Rankorna i familjens vinmarker har tidigare varit besprutade med syntetiska produkter, men sedan mitten av 2000-talet låter man ogräset växa, plöjer jorden och använder biodynamiska metoder i sitt jordbruk. Raphaëls far Jean-Pierre och bror Vincent är med och delar arbetet i både marker och källare.

I källaren får musten jäsa av egen kraft till långt in på vintern. Källaren i Ludes blir aldrig varmare än åtta grader under denna period, så äppelsyran i vinerna är alltid närvarande. De olika markerna vinifieras var för sig i medelstora fat, som bidrar till husets stil med skickligt inarbetade fattoner. Förutom i signaturvinet Brut Réserve buteljeras de olika ursprungen separat.

Det här är första gången vi släpper ett mixat trepack med vingårdsviner från Bérêche!


Les Beaux Regards 2016

Chardonnay från lieu-dits 'Les Beaux Regards' och 'Les Clos' (sammantaget 0,45 ha) i byn Ludes, Montagne de Reims. Parcellerna ligger mitt i sluttningen (170 möh) med 10% lutning. Jordmånen är lätta finkorniga leror med kalksten och flinta. Stockarna är planterade 1902 och 1970 med massalt urval.

Efter pressning av hela klasar jäste musten långsamt och spontant i den kalla källaren. Basvinerna lagrades sedan på jästfällningen i använda fat, utan malolaktisk omvandling. Buteljeringen gjordes med 'liqueur de tirage' av ekologiskt rörsocker och ekologisk jäst. Därefter vilade flaskorna minst 36 månader 'sur lattes', under naturkork för en balanserad utveckling av vinet. Degorgeringen gjordes i februari 2020 med 3 g/l dosage (Extra Brut).

Rive Gauche 2016

Meunier från lieu-dits 'Maisoncelle' och 'Côte aux Chataîgners' (sammantaget 0,45 ha) i byn Mareuil-le-Port, Vallée de la Marne. Bägge norrlägen på cirka 200 meters höjd med 35% sluttning. Jordmånen är djup Marne-kalklera med belemnitkalk, sand och flinta på ytan. Stockarna är planterade 1969 med massalt urval.

Efter pressning av hela klasar jäste musten långsamt och spontant i den kalla källaren. Basvinerna lagrades sedan på jästfällningen i använda fat, utan malolaktisk omvandling. Buteljeringen gjordes med 'liqueur de tirage' av ekologiskt rörsocker och ekologisk jäst. Därefter vilade flaskorna minst 36 månader 'sur lattes', under naturkork för en balanserad utveckling av vinet. Degorgeringen gjordes i november 2019 med 3 g/l dosage (Extra Brut).

Rilly-la-Montagne 2016

Pinot noir från lieu-dit 'Les Sablons' (0,40 ha) i byn, Rilly-la-Montagne, Montagne de Reims. Les Sablons är ett norrläge på 180 meters höjd med 22% lutning. Marken har ett tunt jordlager ovanpå kritgrunden, en intensivt kalkrik jord med sand ("sable") på ytan.

Efter pressning av hela klasar jäste musten långsamt och spontant i den kalla källaren. Basvinerna lagrades sedan på jästfällningen i använda fat, utan malolaktisk omvandling. Buteljeringen gjordes med 'liqueur de tirage' av ekologiskt rörsocker och ekologisk jäst. Därefter vilade flaskorna minst 36 månader 'sur lattes', under naturkork för en balanserad utveckling av vinet. Degorgeringen gjordes i januari 2020 med 3 g/l dosage (Extra Brut).