Beställningssortiment

Vin & Natur 44 – SLUT!

Format 6 flaskor
Säljstart 28 oktober 10:00
Artikelnummer 78126
Pris 1434:-
launch Beställ från Systembolaget

Vin & Natur 44 balanserar två lätta friska vita – och ett mer färgrikt vitt som fått något dygns skalkontakt – med tre drickvänliga röda. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!


Terroir de Saint-Alban 2019 - Mathieu Apffel (Savoie)

Mathieu Apffel kommer ursprungligen från Jura, utbildade sig sedan till vinmakare i Bourgogne, och startade sin verksamhet i centrala Savoie strax utanför staden Chambéry. Den första årgången på egen hand blev 2017. Numera odlar Mathieu fem hektar med områdets typiska druvsorter jacquére, altesse och mondeuse, samt lite gamay. Metoderna är ekologiska med färdig certifiering 2020.

Terroir de Saint-Alban är en mix av de lokala druvsorterna jacquère och altesse från ett varmt söderläge om 1,5 ha i Saint Alban-Leysse, ett villaområde i nordöstra utkanten av Chambéry. Jorden består av kalkgrus som rasat ner från bergssidorna ovanför. Vinet jäste av egen kraft i tank och fat med full malolaktisk omvandling. Det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser - för Mathieu är jästfällningen en viktig del av vinets uttryck. Känslan är ren, sval och läskande med en kalkig textur. Håller till nästa kväll i öppen flaska.

Melon 2019 - La Soeur Cadette (Bourgogne)

I Vézelay, i norra Bourgogne, har folk gjort vin sedan urminnes tider. Jean och Catherine Montanet startade det lokala kooperativet 1987, omplanterade sina vingårdar och ställde om till ekologiskt jordbruk innan de slutligen gjorde sig fria och skapade sin egen domän 2004. Inom familjen Montanet förfogar man i dag över ytterligare två domäner, Montanet-Thoden och La Sœur Cadette. Idag är det sonen Valentin som är den drivande kraften bakom de tre egendomarna.

Melon är ett vitt vin framställt av melon de bourgogne från familjens egna marker, samt en del inköpta druvor från en ekologisk odlare i Pays Nantais. Vinet har jäst spontant i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar med fem månader på jästfällningen, innan det buteljerades med en låg dos svavel. Ett torrt och rent vin med fin mineralitet och fräschör. Drick direkt vid 8-10 grader eller lägg undan ett par år. Vinet håller bra i flera dygn efter öppning.

Bianco 'La Salita' 2018 - Vini Rabasco (Abruzzo)

Iole Rabasco och hennes familj odlar nio hektar på fyra olika platser i trakten ovanför staden Pescara i Abruzzo. Höjden över havet är cirka 450 meter, och jordarna består mest av kalkrik lera med fossila inslag. Klimatet präglas delvis av sydlig värme, men landskapet svalkas också av en konstant eftermiddagsvind mellan berg och hav som tar udden av värmetopparna och ger en långsammare druvmognad. Odlingarna är sedan länge ekologiskt certifierade.

La Salita är ett färgstarkt vitt, baserat på trebbiano d'abruzzo. Frukten kommer från marken ‘Vigna La Salita’, som omfattar drygt två hektar och vars jord består av kalkrik lera med marina fossil. Vinet jäste spontant med ett dygns skalkontakt i öppna ekståndare och mognade sedan i tank med ett par omdragningar enligt månens faser. Inga tillsatser har använts i något steg. Dricks allra bäst samma kväll som flaskan öppnats.

La Reboule 2019 - Les Deux Terres (Ardèche)

Les Deux Terres är ett samarbete mellan Vincent Fargier och Manu Cunin. De bägge vännerna odlar vin på sammanlagt tretton hektar i den lilla byn Villeneuve-de-Berg, i hjärtat av Ardèche. Manu och Vincent träffades första gången 1997, men det var inte förrän 2009 de startade upp verksamheten. Vincent hade då fått ta över en del av vinmarken, där jordmånen är kalkblandad lera, från sin far som skulle gå i pension. Samtidigt hade Manu hittat en mark - som till stor del bestod av basalt - att hyra några kilometer bort.

Namnet ”Les Deux Terres” syftar alltså på mötet mellan vännernas två vingårdar. Sedan starten har man odlat enligt ekologiska principer och vinifierat helt utan tillsatser. La Reboule är gjort av merlot med en mindre andel grenache, allt spontanjäst i tank utan några tillsatser på sin väg till flaska. Vinet har gott om pigg saftig frukt och krydda utan alkoholvärme. Dricks gärna svalt och smakar bäst samma dag som det öppnats.

Cante Renard 2019 - Philippe Pibarot (Languedoc)

Philippe Pibarot gör vin i trakten av byn Mus, några mil sydväst om Nîmes i norra Languedoc. 2001 gjorde Philippe sin första årgång – idag äger han nio hektar vinmark. Här odlas druvsorter som carignan och syrah, morrastel och counoise, vermentino och cinsault – allt fördelat över två olika lägen. Det ena ligger på slätten och är planterat med de yngre rankorna. Därifrån görs vinet ’Cante Renard’.

Pibarot brukar de nio hektaren huvudsakligen själv, assisterad av sin far, och alla marker sköts med ekologiskt certifierade metoder. Jordarna består av olika slags kalkrik lera från Krita-perioden. I källaren görs allt för hand, självklart utan tillsatt jäst och utan någon annan form av korrigering. Målet är alltid att göra vinerna helt utan tillsatser, men de årgångar då det undantagsvis behövs används lite svavel i samband med buteljeringen. 2019 är framställd helt utan tillsatser.

Cante Renard är ett förtjusande rött vin av carignan, morrastel (graciano), counoise och cinsault som får jäsa spontant i glasfibertankar. Druvorna skördas förhållandevis tidigt för att göra ett piggt och friskt vin. Frukten kommer ju från södra Frankrike och berättar om sitt ursprung, men resultat blir ändå ett ’vin de soif’. Aromerna går direkt på frukten, med toner av körsbär och svarta vinbär parerade av garrigue-örter och krydderier. Smaken är givande utan att för den delen alls bli tung. Öppnad flaska håller utan problem till nästa kväll.

Varetuo 2019 - Barranco Oscuro (Granada)

Manuel Valenzuela och hans son Lorenzo bor och verkar i Las Alpujarras - en samling byar i de södra delarna av bergskedjan Sierra Nevada i sydöstra Spanien. De är några av Spaniens tidigaste och mest tongivande pionjärer för ekologisk odling och vin utan tillsatser. Många av rankorna planterades runt 1996 och står i steniga schistjordar på ungefär 1300 meters höjd (!) över havet. De trettio år som familjen har tillbringat i Las Alpujarras har lärt dem mycket om platsens speciella terroir.

‘Varetúo’ är det lokala namnet på tempranillo. Rankorna är planterade 1996 och står i steniga schistjordar cirka 1300 meter över havet. Efter skörden får de hela druvklasarna jäsa av egen kraft i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll med fyra-fem dygns urlakning. Höstkvällarnas kyla ser till att jäsningen framskrider i lugnt tempo. Vinet mognar sedan under ett år i äldre ekfat. Innan buteljering - helt utan tillsatser - gjordes en varsam filtrering, men vinet kan ändå ha en liten fällning i flaskan. Därför är det vettigt att låta vinet stå upp någon timme innan servering så att fällningen faller till botten. Drick nu eller spara i ett par år - serveras bäst vid 15 grader.