Beställningssortiment

Vin & Natur Bejon 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 17 oktober 10:00
Artikelnummer 51983
Pris 984:-
launch Beställ från Systembolaget

Claire och Florent Bejon driver sin lilla egendom i byn Saint-Germain-sur-Vienne (nära Chinon). Den ligger lummigt inbäddad på en kulle med håligheter utgrävda i den kalksten som lokalt kallas ‘tuffeau’. Deras källare är en grotta som förr i tiden varit bostad, och på radion spelas klassisk musik för de mognande vinerna – något som ytterligare förstärker känslan av att kliva in i det förflutna. Det finns ett lugn på platsen som understryker omsorgen och konstnärligheten i Bejons verk.

Paret har nu gjort eget vin i drygt femton år och delar sitt projekt fullt ut. Båda är aktiva i varje steg av vinframställningen – från ekologiskt vingårdsarbete och handskörd till varsam vinifiering. Florent jobbade tills alldeles nyligen heltid som kringresande buteljerare och är specialist på att tappa upp viner som har minimalt eller inget tillsatt svavel, så han tar givetvis hand om flaskningarna medan Claire sysselsätter sig med export och beställningar.

På senare tid har markerna utvidgats till fem hektar små parceller i omgivningarna till Saint-Germain-sur-Vienne – på båda sidor om Vienne, strax innan floden rinner ut i Loire. Druvorna pressas för hand, jäser i glasfibertankar och lagras på äldre fat eller amfora, och alla buteljeringar sker helt utan tillsatser. Även om flera av deras lägen ingår i appellationen Chinon, görs allt under den frihetliga etiketten Vin de France.


Les Bournais 2020

Cabernet franc från en parcell i Ligré, mittemot Chinon vid vänstra stranden av floden Vienne. Hela druvklasar skördades för hand och fick jäsa spontant i tank med tre månaders maceration. Efter pressning mognade vinet ett år i amfora av terrakotta. Buteljeringen gjordes utan klarning och filtrering - och helt utan tillsatser. Dricks bäst samma dag som flaskan öppnats.

Picrochole 2020

Cabernet franc från ett söderläge utmed vänstra stranden av Vienne - mellan Chinon och Saumur - med tyngre jordmån av lera, kalksten och flinta (silex). Hela druvklasar skördades för hand och fick jäsa spontant i tank med två månaders maceration. Efter pressning mognade vinet ett år i äldre fat innan buteljering utan klarning och filtrering - och helt utan tillsatser. Dricks bäst samma dag som flaskan öppnats.

Saint Germain 2020

Cabernet franc från en parcell i läget Saint-Germain, Chinon, med kalkstenspräglad lerjord. Hela druvklasar skördades för hand och fick jäsa spontant i tank med två månaders maceration. Efter pressning mognade vinet ett år i äldre fat innan buteljering utan klarning och filtrering - och helt utan tillsatser. Dricks bäst samma dag som flaskan öppnats.