Beställningssortiment

Fleurie ’Dancing Queen’ 2021 – Julie Balagny – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 10 oktober 10:00
Artikelnummer 50844
Pris 527:-
launch Beställ från Systembolaget

Det är nu över tretton år sedan Julie fick hjälp att hitta en högt och avskilt belägen mark i Fleurie där hon kunde förverkliga sin dröm. Läget heter ’En Remont’ och består av tre sammanhängande hektar i en brant sluttning. Backen bjuder på skiftande typer av jordmån, samt varierande (mestadels hög) ålder på vinstockarna.

2021 kan kort beskrivas som en ovanligt sval och regnig växtsäsong i Beaujolais – en årgång som avviker kraftigt från mönstret på senare tid. Skörden skedde en hel månad senare än vad som numer är vanligt, vi får gå ända tillbaka till 2013 och 2008 för att finna något liknande. I flera av vinerna blev viktskillnaden mot de senaste varma åren så stor som två hela procentenheter.

Skörden blev å andra sidan liten, så här gången har Julie valt att blanda druvorna till En Remont, Cayenne och Simone i ett enda vin. Och som vanligt när Julie blandar vin, så kommer namnet från en sång – i år med blinkning till Sverige ; )

Du som längtar efter den lätta sidan av beaujolais har mycket att se fram emot i höst!


Fleurie 'Dancing Queen' 2021

Gamay från samtliga delar av En Remont, ett högt och brant sydvästläge i Fleurie på cirka 500 meters höjd. Rankorna i den nedre delen är äldre, upp till 90 år gamla. Jordmånen skiftar här till ren vittrad rosa granit med inslag av kvartsit. Julie arbetar uteslutande för hand med biodynamiska metoder, utan certifiering. Och som vanligt när Julie väljer att blanda sina viner, så hämtar hon namnet från en sång!

I källaren framställs Dancing Queen på samma sätt som Julies övriga viner. Efter handskörd kyls frukten ned över natten. Sedan placeras de hela klasarna i slutna tankar och täcks med koldioxid . Därefter följer fem veckors passiv urlakning (macération carbonique). Efter pressning jäser vinet ut och får vila sex månader i äldre bourgognefat. Buteljeringen gjordes i maj 2022 utan klarning, filtrering eller tillsatser.