Beställningssortiment

Ri-Fol 2021 – Ezio Cerruti

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 19 oktober 10:00
Artikelnummer 52216
Pris 264:-
launch Beställ från Systembolaget

Ezio Cerruti odlar sju hektar runt sin gård i kommunen Castiglione Tinella, ungefär halvvägs mellan Asti och Langhe. I stort sett arbetar Ezio med en enda druvsort: moscato. Hans vinstockar växer i branta backar med kritlera på cirka 400 meters höjd och är bitvis omkring sextio år gamla. Ovanligt nog för området arbetar han med ekologiska metoder, och de höga gräsen och vildblomstren mellan raderna står i stark kontrast till andra vingårdar i närheten.

Ezio är en av de sista i den äldre generationen radikala och intellektuella konstnärssjälar i Piemonte som fortfarande är verksamma – några av hans närmaste vänner var Giuseppe Rinaldi och Teobaldo Cappellano. Musiken, litteraturen och den romantiska kärleken är en lika självklar del av hans liv som vinet. I källaren är Ezio en långsam perfektionist – en som är lyckligast med att få ta hand om sina druvor, göra sitt vin och göra sina saker på rätt sätt.


Ri-Fol 2021

Ri-Fol är framställt av moscato bianco med en egen variant av 'metodo classico' Basvinet (stilla "Fol") har först jäst spontant i betongtank. En liten andel av druvmusten frystes ned under tiden och tillsattes sedan på vårkanten för att starta andra jäsningen i flaskan. Här har det inte gjorts någon degorgering, så en liten fällning eller grumlighet finns kvar i flaskan. Men inga tillsatser, och inget restsocker.