Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 31 mars 12:00 |
Artikelnummer | 51391 |
Pris | 1245:- |
Beställ från Systembolaget |
Det havsnära, solstekta området Costa de la Luz är kanske mest berömt för sina förstärkta sherrystilar som växte fram under brittiskt inflytande för några hundra år sedan. Om vi snabbspolar till nutid märks en intressant rörelse där områdets signaturdruva palomino fino och kritiga albariza-jordar får uttryck i bordsviner som varken fortifierats eller lagrats under ett täcke av flor. Den här rörelsen återknyter till äldre traditioner i kombination med ett modernt tänkande kring naturliga metoder. Ett av de mest spännande projekten är Muchada-Léclapart.
Det här är ett samarbete i Sanlúcar de Barrameda mellan f.d. arkitekten, numera vinodlaren Alejandro Muchada och en av de främsta pionjärerna inom rörelsen av odlarchampagne: David Léclapart. Deras marker är belägna i Pago Miraflores samt Pago Abulagar och består av tre hektar med mestadels gamla stockar av palomino fino och muscat. Den intensivt kritiga jordmånen är berömd under namnet ”albariza” och har en hel del gemensamt med Champagne, även om det givetvis är avsevärda skillnader i klimat. Deras lilla bodega ligger i den historiska stadsdelen Barrio Alto, och där får druvmusterna jäsa i använda fat till stilla oförstärkta viner av stor elegans och renhet.
Julia Harding MW om Lumière 2018:
”A little deeper in colour than the Univers, and again slightly cloudy but still pale. A little more open and richer-smelling than the Univers, riper yellow fruit – sour yellow plum, sour apricot, though not as sweet as that might suggest – as well as the intrinsic smoky, stony but somehow rich and still herbal notes. There’s even a suggestion of exotic flowers as it opens up, perhaps jasmine with a flicker of spice. Smells as if there was quite a time on the lees. Deep and at the same time creamy and chewy in the mouth. Like the Univers, this has lovely presence and depth for a wine of 12.5%. The acidity and the fruit depth are perfectly matched in a wine that you really have to sip slowly to enjoy fully. Then on the finish, the return of a lightly smoky reductive dry intensity that is as much about texture as flavour. Still a touch salty but more mineral. Incredibly long and satisfying. Even with so much intrigue and complexity, the fruit is lovely. Persistent, tantalising finish. I’m grasping for words.”
Palomino fino och palomino california från yngre stockar (ca 20 år) i La Platera del Pago Miraflores, Sanlúcar de Barrameda samt Pago Abulagar, Chipiona (totalt 0,5 ha). Typiskt för området består marken av en starkt kalkhaltig blandning av krita, kalksten och lera som kallas "albariza". Jordbruket är fullt ut biodynamiskt utan formell certifiering.
Efter att druvorna skördats för hand fick de hela klasarna en liten dos svavel och pressades direkt. Musten fick därefter sedimentera i tank över natten. Jäsning startade spontant i emaljerad ståltank utan temperaturkontroll, och sedan vilade vinet nio månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes i maj 2019 utan klarning, filtrering eller tillsatser. Produktion: 4100 flaskor.
Palomino fino från 60-åriga stockar i La Platera del Pago Miraflores, Sanlúcar de Barrameda (1,2 ha). Typiskt för området består marken av en starkt kalkhaltig blandning av krita, kalksten och lera som kallas "albariza". Jordbruket är fullt ut biodynamiskt utan formell certifiering.
Efter att druvorna skördats för hand fick de hela klasarna en liten dos svavel och pressades direkt. Musten fick därefter sedimentera i tank över natten. Jäsning startade spontant i använda barriques - fem år gamla - varefter vinet vilade nio månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes i maj 2019 utan klarning, filtrering eller tillsatser. Produktion: 4800 flaskor.
Moscatel och palomino fino, från 40-60 år gamla stockar i El Camino del Puerto, Pago Abulagar, Chipiona (0,7 ha) samt La Platera del Pago Miraflores, Sanlúcar de Barrameda (1,2 ha). Typiskt för området består marken av en starkt kalkhaltig blandning av krita, kalksten och lera som kallas "albariza". Jordbruket är fullt ut biodynamiskt utan formell certifiering.
Efter att druvorna skördats för hand fick de hela klasarna en liten dos svavel och pressades direkt. Musten fick därefter sedimentera i tank över natten. Jäsning startade spontant i använda barriques - fem år gamla - varefter vinet vilade nio månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes i maj 2019 utan filtrering, men med en lätt klarning med bentonitlera. Produktion: 4100 flaskor.