Beställningssortiment

Vin & Natur Rietsch 2 – SLUT!

Format 3 flaskor
Artikelnummer 76325
Pris 855:-
launch Beställ från Systembolaget

Familjen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace – deras egendom vid foten av Vogeserna har gått i arv i sju generationer. Förr i tiden var det inte bara druvor man odlade utan även spannmål, frukt och tobak. Under 1970-talet beslutade Pierre och Doris Rietsch att lägga allt sitt krut på vin. Sonen Jean-Pierre vinifierade sin första årgång 1987. Idag är det fortfarande Jean-Pierre Rietsch och hans fru Sophie som står för den största delen av arbetsinsatserna.

Trots den långa historien finns det inget konservativt med tillvägagångssätten hos Rietsch, förutom möjligen lagringen i de stora faten som är tre generationer gamla. Jean-Pierre och kompani gör vita viner med skalmaceration och experimenterar med lagring i solera, och vid sidan av vinodlingen har familjen en ansenlig frukt- och grönsaksträdgård som de driver med permakultur och stor hängivelse.

Den här lådan innehåller ett vitt, ett orange och ett rött vin från familjens egna vingårdar i byarna Mittelbergheim och Heiligenstein.


Sylvaner Vieille Vigne 2018

Sylvaner Vieille Vigne kommer från gamla rankor i två lägen i byn Mittelbergheim, samt i Grand Cru Zotzenberg. Druvklasarna pressades direkt, sedan fick musten jäsa av egen kraft i tank, med full malolaktisk omvandling. Vinet mognade i gamla ekliggare under sju månader på sin jästfällning och buteljerades efter lätt filtrering med minimal tillsats av svavel. Rent och friskt, serveras vid 8-10 grader och håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.

Demoiselle 2018

Demoiselle är en gewurztraminer där druvskalen fått laka ur i musten under åtta dygn. Druvorna kommer från en lieu-dit (namngivet vingårdsläge) i grannbyn Heiligenstein, som passande nog heter Weinberg. Efter åtta månader på jästfällningen i rostfri ståltank buteljerades vinet i april 2019 efter en lätt filtrering genom cellulosafilter samt en minimal tillsats av svavel. Förutom druvsortens aromatiska drag har rödvinsmetoden gett gott om färg, aromer och struktur åt det håll som populärt kallas “orangevin”.

Pinot Noir 2018

Pinot noir från familjens vingårdar i Mittelbergheim, som har en jordmån av kalkrik lera. Efter relativt tidig och försiktig handskörd placerades de hela druvklasarna i öppen tank och fick jäsa spontant med femton dagars maceration “semi-carbonique” - det vill säga under det lager av koldioxid som naturligt bildas av jäsningen. Efter pressning och sju månaders vidare lagring i tank buteljerades vinet med lätt filtrering och minimal tillsats av svavel. Skördetillfället samt den varsamma urlakningen har gett en lätt och fruktig pinot som gjord för att dricka i sommar!