Beställningssortiment

Vin & Natur 32 – SLUT!

Format 6 flaskor
Artikelnummer 73860
Pris 1428:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller sex olika viner. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!


1 x 2017 Melon - La Sœur Cadette (Bourgogne/Loire)

I Vézelay, i norra Bourgogne, har folk gjort vin sedan urminnes tider. Under 1900-talet stod det lokala kooperativet för det mesta av produktionen. När Domaine de la Cadette skapades 1987 omplanterades vingårdarna och odlingen ställdes om till ekologisk. Inom familjen Montanet förfogar man i dag över ytterligare två domäner, Montanet-Thoden och La Sœur Cadette. Idag är det sonen Valentin som är den drivande kraften bakom de tre egendomarna.

Melon 2017 är ett vitt vin framställt av melon de bourgogne från familjens egna marker, samt inköpta druvor från ekologiska odlare i Loire. Vinet har jäst spontant i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar med fem månader på jästfällningen, innan buteljering med en minimal dos svavel (25 mg/l). Ett torrt och rent vin med fin mineralitet och fräschör. Drick direkt vid 8-10 grader eller lägg undan ett par år. Vinet håller bra i flera dagar efter öppning.

1 x 2018 Tout Blanc au Litre - Jean-Pierre Rietsch (Alsace)

Släkten Rietsch har en lång historia med vinodling i Alsace - de har varit aktiva i flera generationer. Förr i tiden var det inte bara druvor man odlade utan även spannmål, frukt och tobak. Idag är det Jean-Pierre och hans fru Sophie, samt hennes syster med man, som står för merparten av arbetet. Familjens vineri - en renässansbyggnad från 1576 - är belägen i Mittelbergheim vid foten av Vogeserna. Gården omfattar tolv hektar fördelade på fem olika lägen med kalkblandade lerjordar. Där odlar de områdets typiska druvor, och markerna är ekologiskt certifierade sedan 2008.

Tout Blanc är vad som i Alsace kallas ’Edelzwicker’, av riesling (45%), auxerrois (45%), och gewurztraminer (10%). Vinet jäste med druvornas egna jäststammar i tank och mognade sedan på jästfällningen i sex månader. Efter varsam filtrering buteljerades vinet på literflaskor med en minimal dos svavel. Läskande vitt utan restsötma med smaker som drar åt persikor, gula äpplen, färskpressad citron och havssalt. Serveras gärna kylt, vid 8-10 grader. Håller bra och kan sparas i öppen flaska något dygn.

1 x 2018 Case Sparse Bianco - Vini Conestabile della Staffa (Umbrien)

Vini Conestabile della Staffa ligger en knapp mil utanför Perugia i Umbrien. Alldeles till väster om vinmarkerna, som sträcker sig över tolv hektar, breder Lago di Trasimeno ut sig. Sjöns vattenmassa har stor inverkan på klimatet och vinrankorna. Gården har anor från artonhundratalet, men den första årgången som släpptes i vinmakaren Danilo Marcuccis regi var 2015. Hans fru Alessandras familj har ägt gården de senaste decennierna och druvorna såldes tidigare till ett lokalt kooperativ.

Case Sparse är vitt vin på lika delar grechetto och trebbiano. Druvorna fick en natts skalkontakt i pressen och jäste sedan spontant. Efter sju månaders lagring i glasfibertankar tappades det på flaska utan vare sig klarning, filtrering eller några som helst tillsatser. Lantligt och genuint vin som gärna får vändas i en karaff för att öppna upp. Dricks bra även efter ett dygn, ja kanske rentav bättre!

1 x 2017 ‘Terres de Chazeux’ Mâcon-Bray - La Vigne Mouton (Bourgogne)

La Vigne Mouton är en ung domän i södra Bourgogne som drivs av Delphine och Sébastien Boisseau. Det sympatiska paret lämnade sitt lokala kooperativ 2012 för att börja vinifiera själva och buteljera under egen etikett. Boisseau odlar vin på 7,5 hektar fina sluttningar i byn Bray i västra Mâconnais. Jordarna består dels av den typiskt kalkrika leran i området, dels av granit som lämpar sig ypperligt väl till aligoté.

Med naturnära och biodynamiska metoder i vinmarkerna har Boisseau redan hunnit skaffa sig dubbla certifieringar hos Ecocert och Demeter. Parets viner buteljeras som AOC Mâcon-Bray (chardonnay och gamay) samt Bourgogne-Aligoté och Bourgogne Rouge (pinot noir). ‘Terres de Chazeux’ är framställt av pinot noir som fått jäsa med vingårdens egna jäststammar i öppna kar och lagrats i använda fat. Buteljerades utan tillsatser, serveras svalt och är som godast samma kväll som det öppnats.

1 x 2018 Vin Nu Rouge - Les Deux Terres (Ardèche)

Les Deux Terres är ett samarbete mellan Vincent Fargier och Manu Cunin. Vännerna odlar vin på sammanlagt tretton hektar i den lilla byn Villeneuve-de-Berg, i hjärtat av Ardèche. Manu och Vincent träffades första gången 1997, men det var inte förrän 2009 de startade upp verksamheten. Vincent hade då fått ta över en del av vinmarken, där jordmånen är kalkblandad lera, från sin far som skulle gå i pension. Samtidigt hade Manu hittat en mark - som till stor del bestod av basalt - att hyra några kilometer bort.

Namnet ”Les Deux Terres” syftar alltså på mötet mellan vännernas två vingårdar. Sedan starten har man odlat enligt ekologiska principer och vinifierat helt utan tillsatser. Vin Nu Rouge är gjort av grenache med en mindre andel merlot, allt spontanjäst i tank utan några tillsatser på sin väg till flaska. Vinet har gott om pigg saftig frukt och krydda utan alkoholvärme. Dricks gärna svalt och smakar bäst samma dag som det öppnats.

1 x 2018 Asinoi Barbera d'Asti – Carussin (Piemonte)

Familjeföretaget Carussin drivs av Bruna Ferro och Luigi Garberoglio, samt deras söner Matteo och Luca. Gården liggen i byn San Marzano Olivieto, Monferrato. Carussin gör viner av barbera, moscato och nebbiolo, men även lite mindre kända druvsorter som grignolino och cortese, samt den sällsynta carica l'asino som ursprungligen kommer från Ligurien. Totalt har man ungefär femton hektar vinodlingar som alla är ekologiskt certifierade och sköts med biodynamiska metoder.

Asinoi är ett rött vin framställt av barbera från stockar som planterades 1970, 1981 och 1984. Vinet jäste spontant och fick mogna i betongtankar innan buteljering med en låg dos sulfiter (ca 50 mg/l totalt). En lättsam barbera med rödfruktiga toner, pigg syra och låg alkohol. Dricks fint nu, gärna vid 14 grader, och håller flera dygn efter öppning.