Beställningssortiment

Vin & Natur Barranco Oscuro 3 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 5 oktober 10:00
Artikelnummer 58608
Pris 915:-
launch Beställ från Systembolaget

Manuel Valenzuela och hans son Lorenzo bor och verkar i Las Alpujarras, en samling byar i de södra delarna av bergskedjan Sierra Nevada i sydöstra Spanien. Med höjder på 1280-1368 meter över havet är det här de högsta vinodlingarna på det europeiska fastlandet. Valenzuela är några av Spaniens tidigaste och mest tongivande pionjärer för ekologisk odling och vin utan tillsatser. De trettio år som familjen har tillbringat i Las Alpujarras har lärt dem mycket om platsens speciella terroir.

Vingårdarna ligger utspridda bland Manuels mandelplantager på omkring 1300 meters höjd – och samtidigt bara femton kilometer från Medelhavet. De magra jordarna består av skiffer och lera, och klimatet är utpräglat torrt och blåsigt. En perfekt plats att odla druvor ekologiskt. Det är en miljö med många extremer, med det genomgående temat är att den ger en ovanlig fräschör till viner så här långt söderifrån.


Ensayo de Burbujas 2018

Mousserande vitt av den lokala druvsorten vigiriega. Bubblet är framställt med en egen variant av "méthode traditionelle" där det helt utjästa basvinet buteljerats med ojäst druvmust som enda tillsats inför andra jäsningen i flaska. Buteljerna vilade två år på jästfällningen innan de degorgerades 23 mars 2021 utan dosage (Brut Nature).

Salmónido 2020

Rosado av pinot noir från Valenzuelas vinmarker i Las Alpujarras. Jordarna är magra och steniga, bestående av vittrad schist och lera. Jordbruket är ekologiskt sedan mer än trettio år, numera utan certifiering.

Jäsningarna startar spontant i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll (källaren är sval så det räcker). Efter några dygns urlakning pressades druvorna, sedan drogs musten om till använda ekfat för att fullborda jäsningen och vila till strax innan nästa skörd. Vinet klarnas inte, men får en varsam filtrering innan buteljering. Inga tillsatser används i något steg av framställningen.

Autóctona 2019

Vigiriega negra (= sumoll) från Valenzuelas vinmarker i Las Alpujarras. Jordarna är magra och steniga, bestående av schist och lera. Jordbruket är ekologiskt sedan mer än trettio år, numera utan certifiering.

I källaren avstjälkas druvorna innan de jäser av egen kraft i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll (källaren är sval så det räcker). Efter några veckors maceration pressas druvorna innan vinet får vila sig ett knappt år på jästfällningen i använda ekfat. Vinet klarnas inte, men får en varsam filtrering innan buteljering.