Beställningssortiment

Vin & Natur Balagny 3 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 10 oktober 10:00
Artikelnummer 50925
Pris 1380:-

Det är nu mer än tretton år sedan Julie fick hjälp att hitta en högt och avskilt belägen mark i Fleurie där hon kunde förverkliga sin dröm. Läget heter ’En Remont’ och består av tre sammanhängande hektar i en brant sluttning. Backen bjuder på skiftande andelar vittrad granit, sand och basalt och en varierande (mestadels hög) ålder på vinstockarna.

Strax nordväst om Fleurie ligger byn Émeringes, där Julie sedan 2015 har en parcell med Beaujolais som ger hennes lättaste vin. Samtidigt började hon arbeta med ett av de högsta lägena i Moulin-à-Vent. Häromåret introducerades dessutom Minouche – en cuvée av inköpt frukt. I år kommer druvorna från det berömda läget La Madone i Fleurie.

2021 kan kort beskrivas som en ovanligt sval och regnig växtsäsong i Beaujolais – en årgång som avviker kraftigt från mönstret på senare tid. Skörden skedde en hel månad senare än vad som numer är vanligt, vi får ända tillbaka till 2013 och 2008 för att finna något liknande. I flera av vinerna blev viktskillnaden mot de senaste varma åren så stor som två hela procentenheter.

Du som längtar efter den lätta sidan av beaujolais har mycket att se fram emot i höst!


B...j.l..s 2021

Gamay från 70-åriga stockar i Julies parcell i byn Émeringes, strax nordväst om Fleurie och nära gränsen till Julienas. Marken ligger i en sluttning med jord av lera, småsten och sand. Även här arbetar Julie uteslutande för hand med biodynamiska metoder, utan certifiering. För att dra ner på administrativt krångel är B...j.l..s buteljerat som Vin de France.

I källaren framställs B...j.l..s på samma sätt som Julies övriga viner. Efter handskörd kyls frukten ned över natten. Sedan placeras de hela klasarna i slutna tankar och täcks med koldioxid . Därefter följer fem veckors passiv urlakning (macération carbonique). Efter pressning jäste vinet ut och fick vila sex månader i äldre bourgognefat. Buteljeringen gjordes i maj 2022 utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Minouche 2021

Det här är tredje året som Julie Balagny gör vin av inköpt frukt. Druvorna kommer från det berömda läget La Madone i övre delen av Fleurie, och har odlats av Sylvain Chanudet på Domaine de Prion. För att dra ner på administrativt krångel är Minouche buteljerat som Vin de France.

I källaren framställs Minouche på samma sätt som Julies övriga viner. Efter handskörd kyls frukten ned över natten. Sedan placeras de hela klasarna i slutna tankar och täcks med koldioxid . Därefter följer fem veckors passiv urlakning (macération carbonique). Efter pressning jäste vinet ut och fick vila sex månader i äldre bourgognefat. Buteljeringen gjordes i maj 2022 utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Docteur Briçou 2021

Gamay från ett högt läge i Moulin-à-Vent. Den här marken ligger på över 500 meters höjd och har en typisk jordmån av vittrad rosa granit, lite lättare än i nedre delarna av appellationen. Julie arbetar uteslutande för hand med biodynamiska metoder, utan certifiering. För att dra ner på administrativt krångel är Docteur Briçou buteljerat som Vin de France.

I källaren framställs Docteur Briçou på samma sätt som Julies övriga viner. Efter handskörd kyls frukten ned över natten. Sedan placeras de hela klasarna i slutna tankar och täcks med koldioxid . Därefter följer fem veckors passiv urlakning (macération carbonique). Efter pressning jäste vinet ut och fick vila sex månader i äldre bourgognefat. Buteljeringen gjordes i maj 2022 utan klarning, filtrering eller tillsatser.