Beställningssortiment

Vin & Natur Barranco Oscuro 2 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 3 maj 10:00
Artikelnummer 51843
Pris 819:-
launch Beställ från Systembolaget

Manuel Valenzuela och hans son Lorenzo bor och verkar i Las Alpujarras, en samling byar i de södra delarna av bergskedjan Sierra Nevada i sydöstra Spanien. Med höjder på 1280-1368 meter över havet är det här de högsta vinodlingarna på det europeiska fastlandet. Valenzuela är några av Spaniens tidigaste och mest tongivande pionjärer för ekologisk odling och vin utan tillsatser. De trettio år som familjen har tillbringat i Las Alpujarras har lärt dem mycket om platsens speciella terroir.

Vingårdarna ligger utspridda bland Manuels mandelplantager på omkring 1300 meters höjd – och samtidigt bara femton kilometer från Medelhavet. De magra jordarna består av skiffer och lera, och klimatet är utpräglat torrt och blåsigt. En perfekt plats att odla druvor ekologiskt. Det är en miljö med många extremer, med det genomgående temat är att den ger en ovanlig fräschör till viner så här långt söderifrån.


Cardonohay 2019

Chardonnay från Valenzuelas vinmarker i Las Alpujarras. Jordarna är magra och steniga, bestående av schist och lera. Jordbruket är ekologiskt sedan mer än trettio år, numera utan certifiering.

I källaren avstjälkas druvorna och pressas direkt. Jäsningarna sker spontant i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll (källaren är sval så det räcker). Sedan följer ett års lagring på jästfällningen i använda ekfat. Vinet klarnas inte, men får en varsam filtrering innan buteljering. Inga tillsatser används i något steg av framställningen.

Varétuo 2019

Tempranillo från Valenzuelas vinmarker i Las Alpujarras. Jordarna är magra och steniga, bestående av schist och lera. Jordbruket är ekologiskt sedan mer än trettio år, numera utan certifiering.

Jäsningarna startar spontant med hela druvklasar i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll (källaren är sval så det räcker). Sedan följer ett knappt års lagring i använda ekfat. Vinet klarnas inte, men får en varsam filtrering innan buteljering. Inga tillsatser används i något steg av framställningen.

Rubaiyat 2019

Syrah från Valenzuelas vinmarker i Las Alpujarras. Jordarna är magra och steniga, bestående av schist och lera. Jordbruket är ekologiskt sedan mer än trettio år, numera utan certifiering.

I källaren avstjälkas druvorna innan de jäser av egen kraft i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll (källaren är sval så det räcker). Sedan följer ett års lagring på jästfällningen i använda ekfat. Vinet klarnas inte, men får en varsam filtrering innan buteljering.