Beställningssortiment

Barbera d’Alba 2022 – Olek Bondonio

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 6 februari 10:00
Artikelnummer 71323
Pris 426:-
launch Beställ från Systembolaget

Med snart tjugo år i ryggen är Olek Bondonio idag ett av de mest uppskattade namnen i Langhe. Förutom att vingårdslägena hör till landskapets bästa, beror det förmodligen på att han arbetar en så liten skala att det tillåter honom att vara extremt noga med detaljerna. Idag odlar Bondonio fem och en halv hektar allt som allt. Ovanligt nog för området är metoderna fullt ut ekologiska – dock utan formell certifiering – med ett minimum av ingrepp i källaren. Vinerna har ett elegant och flödigt uttryck med fin tidig drickbarhet.

Oleks familj har sedan början av 1800-talet en liten egendom i Barbaresco. Själv är Olek född och uppvuxen i Torino, huvudstaden i Piemonte, men tillbringade sin ungdoms somrar i Barbaresco och berättar att han älskade dofterna och ljuden från traktorerna. Oleks farfar och och far arbetade inte själva på egendomen, utan hade en contadino (arrendebonde) som skötte odlingarna och sålde druvorna till Produttori del Barbaresco – byns numera världsberömda kooperativ. När farfadern dog ärvde pappan den tredjedel av egendomen som numera Olek har hand om och vinifierar själv. Det var 2004 som han tog över marken av familjen, och 2005 var den första årgången under egen etikett. Innan dess hade han prövat vinmakning på hobbybasis i garaget sedan 1996.

Idag består egendomen av två hektar i Roncagliette, söder om byn Barbaresco, granne med Gajas Sorì Tildin. Dessutom har Olek två hektar på långtidskontrakt i Starderi (Neive) samt en och en halv hektar i Località Altavilla (Alba) planterade med barbera och dolcetto.


Barbera d'Alba 2022

Barbera d'Alba kommer från Oleks parcell om en hektar i località Altavilla strax nordost om staden Alba, ett läge med kalkrik lerjord. Efter avstjälkning startade jäsningen med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och följdes av arton dygns maceration innan druvorna pressades. Vinet fick mogna elva månader i en stor ekliggare (36 hl, tillverkad år 2000) innan det buteljerades utan klarning eller filtrering med en låg dos svavel.

Alkohol: 14 %