Beställningssortiment

Vin & Natur Auvergne 2 – FÅTAL KVAR!

Format 3 flaskor
Säljstart 26 juni 10:00
Artikelnummer 57176
Pris 1293:-
launch Beställ från Systembolaget

Röd trio från Frankrikes gröna hjärta!

Auvergne är ett snudd på bortglömt vinområde idag, men innan vinlusen stod Frankrikes centralmassiv för en ansenlig del av den franska vinproduktionen. Idag är regionen mest känd för ost, skidåkning och däcktillverkning. Auvergne räknas som en subregion till Loire, men ligger fyra hela timmars resa sydost om Angers. Det är inte bara det fysiska avståndet som separerar Auvergne från Loire – även vinerna skiljer sig ordentligt, eftersom det rör sig om helt annorlunda terroir. Jordarna här präglas främst av basalt, en bergart som bildats av urtida vulkanisk aktivitet.

Nu för tiden, när Jura är fullt av folk på jakt efter det autentiska, viskas det allt mer om Auvergne som nästa område på väg att födas på nytt. Precis som i Jura har naturvinsrörelsen varit avgörande för områdets utveckling under de senaste två decennierna. Och precis som i Jura träffar du på helt egna uttryck av välbekanta druvsorter – i Auvergne främst pinot noir, gamay och chardonnay.

 


Au chant de la huppe 2022 - Henri Chauvet

Henri Chauvet är en ung vinbonde som nyligen startat upp sin verksamhet i Boudes, en av de historiska växtplatserna för vin i Auvergne. Det var ett minst sagt radikalt byte av yrkesbana för Henri som tidigare arbetat inom det franska bankväsendet, men längtade efter att återknyta till sin morfars tradition att odla jorden och vinet. I början av 2021 kunde han så ta över en rejäl domän om tio hektar i Boudes, några mil söder om Clermont-Ferrand. Drygt sex hektar gamay, tre hektar pinot noir och en hektar chardonnay, föredömligt skötta av de tidigare ägarna. De flesta av rankorna står i backar som historiskt hörde till de mest ansedda i området. De här lägena är starkt präglade av vulkanisk basalt. Resten av markerna avviker med jordar av röd järnrik lera, vittrad granit samt några stråk av kalk.

Au chant de la huppe 2022 kommer från ett söderläge i Boudes på 500 meters höjd, med jordmån av röd lera och rosa granit. Ovanligt nog rör det sig om en blandning av gamay (60 %), pinot noir (30 %) och chardonnay (10 %). Jäsningen skedde spontant i tank, där hela klasar av gamay fick macerera tolv dygn i direktpressad must av pinot noir och chardonnay. Vinet vilade sedan på jästfällningen i tank tills buteljering i april 2023 utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats so2.

Au chant de la huppe har en förtrollande primärfruktig och floral parfym, samt en lätt och silkeslen textur. Framtiden för Henri Chauvet ser extremt lovande ut!

Alkohol: 11,5 %

Les Milans 2021 - Marie & Vincent Tricot

Marie och Vincent Tricot landade i Orcet 2002 och odlar druvsorterna gamay d'auvergne, pinot noir och chardonnay samt små andelar sauvignon och muscat. Jordarna består av vulkanisk basalt omväxlande med kalksten och lera, och markerna har varit ekologiskt certifierade ända sedan 1972. Efterhand har paret utökat till tio hektar plus två barn, och i sann hippieanda är det döttrarna Orane och Manoë som ritar etiketterna.

Les Milans är en blandning av gamay och pinot noir som fått jäsa i tank - pinot noir avstjälkade, och gamay i hela klasar. Efter pressning vilade vinet ett drygt halvår i äldre fat. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Les Milans har en relativt lite större tanninstruktur än Tricots övriga röda och kan gärna lagras 3-5 år.

Alkohol: 12 %

Rockaille Billy 2021 - No Control

Vincent Marie älskar kraftfull rockmusik. Ta det som en ledtråd, både till den obändiga energin i hans viner och till de rockmusikaliskt inspirerade namnen på etiketterna. Det var 2003 som Vincent först provade naturliga viner utan tillsatser och insåg att det var precis vad han ville göra. Hans domän No Control omfattar fem hektar i Puy-de-Dôme - ett säreget landskap som skapats av vulkanisk aktivitet. Det är också den röda tråden i vinernas smaker: den djupare mineralitet som uppstår i vulkaniska jordarter som basalt.

Rockaille Billy är gamay från 50-åriga stockar i Volvic, Puy-de-Dôme. Marken är ett sydöstläge på 500 meters höjd med granitsand av eroderade magmatiska bergarter.

Efter en varsam handskörd fick de hela druvklasarna jäsa spontant i tank. En del av dem mosades lätt, så att resterande hela druvor fick macerera tre veckor i musten, med mer eller mindre regelbunden nedtryckning av skalhatten ("pigéage"). Efter pressning vilade vinet till ena hälften i tank och andra hälften i en 23 hl ekliggare från Alsace. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Rockaille Billy är det mest kraftfulla vinet i trion - helt i linje med Vincent Maries musiksmak!