Beställningssortiment

Vigna Vecchia 2022 – Collecapretta – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 26 juni 10:00
Artikelnummer 53969
Pris 348:-
launch Beställ från Systembolaget

Trebbiano spoletino från gamla stockar!

Familjen Mattioli bor i en liten by i närheten av Spoleto i södra Umbrien. Åtminstone sedan 1100-talet har kullarna ovanför dalgången odlats med områdets specifika druvsorter – trebbiano spoletino och malvasia, sangiovese, sagrantino och ciliegiolo. Mattiolis har gjort vin i tre generationer. Deras vingårdar ligger uppe på höjderna, med jordar av järnrik lera och kalk, och sköts sedan länge med ekologiska metoder. Vinerna jäser med druvornas egna jäststammar, mestadels i glaserade cementtankar och rostfritt stål, utan några som helst tillsatser.


Vigna Vecchia 2022

Vigna Vecchia visar upp den lokala stoltheten 'trebbiano spoletino' från 48-åriga stockar i sluttningar på omkring 500 meters höjd. Jordarna består av kalk- och järnrik lera med inslag av tufa och travertin (olika varianter av kalksten). I markerna arbetar Mattiolis sedan länge ekologiskt, dock utan formell certifiering.

Efter handskörd i mitten av oktober pressades de hela druvklasarna direkt. Musten fick sedan jäsa spontant i rostfri ståltank. I början av februari gjordes en omdragning för att skilja bort det mesta av jästfällningen. Vinet buteljerades i juni med månen i nedan, utan klarning, filtrering eller tillsatser.