Beställningssortiment

Vin & Natur Alsace 2

Format 3 flaskor
Säljstart 14 februari 10:00
Artikelnummer 50343
Pris 1053:-
launch Beställ från Systembolaget

Alsace som vinområde befinner sig i en dynamisk fas av generationsskiften och allt fler yngre bönder som jobbar med naturliga metoder. Länge såg det ut som att klockan stod nästan stilla medan den tickade framåt på andra håll. På senare tid har det dock börjat bubbla ordentligt bland pelargoner och korsvirkeshus.

Den här lådan innehåller tre vita viner från våra favoriter i Alsace. Jean-Pierre Rietsch kan sägas representera den andra generationen naturliga vinmakare lokalt, medan Yannick Meckert och Léo Dirringer båda är del av den tredje vågen som gör området till ett av de mest intressanta just nu.


À l'ombre des jeunes vignes en fleur 2021

Yannick Meckerts föräldrar är från Alsace och Bourgogne, så han växte upp med ett ben i vardera området. Efter studier i viti/vini i Beaune och Montpellier arbetade han ett kort tag med familjens domän, men bruket av kemikalier och tillsatser fick honom snart att inse att det var fel plats för honom. Istället jobbade han vidare för folk som Philippe Pacalet, Claus Preisinger och Charles Dufour, med flera. Trots sin ringa ålder är Yannick en vida berest ung man med mängder av erfarenhet och ett omfattande nätverk.

Vitt vin av auxerrois samt en liten andel muscat d'alsace. Hälften av rankorna växer på skiffer, hälften på lera.
Likaså består vinet till hälften av en direktpress av druvor från blå skiffer skörden 2021. Andra hälften är skörd 2021 från lerjord, med tio dagars maceration, samt en 'solera' från 2019 och 2020. Efter blandning vilade vinet elva månader i väl använda fat (från åren 2013 och 2014). Buteljerat utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Alkohol: 12 %.

Riesling Stein 2019

Familjen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace – deras egendom vid foten av Vogeserna har gått i arv i sju generationer. Idag är det Jean-Pierre Rietsch och hans fru Sophie, samt hennes syster med make, som står för lejonparten av arbetsinsatserna. Familjens vineri – en renässansbyggnad från 1576 – är beläget mitt i den välbevarade byn Mittelbergheim. Man odlar vin på tolv hektar fördelade över fem olika lägen. Här finns de flesta av områdets traditionella druvsorter planterade, i varierande jordmåner som mestadels består av kalkblandad lera, kalksten och sandsten. Alla markerna är ekologiskt certifierade sedan 2008.

Lieu-dit 'Stein' är ett söderläge i Mittelbergheim med jordmån av kalkrik lera och oolitisk kalksten.
Efter noggrann handskörd pressades de hela druvklasarna direkt. Jäsningen förlöpte spontant med full malolaktisk omvandling, och sedan vilade vinet hela 31 månader på jästfällningen i en medelstor ekliggare ('foudre'). Buteljerat i april 2022 efter en lätt filtrering genom cellulosa. Inga tillsatser användes på vägen till flaska.

Alkohol: 13 %.

Frankstein Grand Cru 2020

Léo Dirringer är en ung vinbonde i byn Dambach-la-Ville som kan stå modell för tendensen till intressanta generationsskiften i Alsace. Léo är född 1992 och uppvuxen i vinodlarfamiljen Ruhlmann-Dirringer, en släktgård sedan fyra generationer. Gården omfattar fjorton hektar och disponerar en historisk källare från 1578. Markerna består dels av brantare lägen med hård granit och glimmerskiffer, dels av mjukare sluttningar med sediment, sand och rullsten.

Fullvuxet vitt vin av riesling och pinot gris. Druvorna kommer från Grand Cru Frankstein - ett brant och vindskyddat söderläge ovanför Dambach-la-Ville med stenig jordmån av vittrad granit.
De hela druvklasarna pressades direkt. Jäsningen startade med en 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och bägge druvsorterna jäste tillsammans. Vinet vilade arton månader på jästfällningen i äldre ekliggare innan det drogs om för att buteljeras utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Alkohol: 13,5 %.