Format | 6 flaskor |
---|---|
Säljstart | 8 juli 10:00 |
Artikelnummer | 73162 |
Pris | 1668:- |
Beställ från Systembolaget |
Sommarens blandning för alla tänkbara tillfällen. Sex olika viner – bubbel, vitt, orange, rosé, ljusrött och rött.
Pétillant naturel av 100 % chenin blanc. Frukten kommer från Les Fréres Sallé samt Mikaël Bouges, som bägge odlar ekologiskt i byarna Noyers-sur-Cher och Pouillé i östra Touraine.
Pet'nat skapas genom "méthode ancestrale" - det vill säga en enda jäsning som klingar av först i flaskan. Druvorna till Marie Ju skördades i början av september och pressades direkt. Jäsningen startade sedan spontant i rostfri ståltank. Buteljeringen gjordes när vinet hunnit jäsa en vecka och hade lagom mycket socker kvar för att jäsa ut i flaska. Buteljerna skiljdes från sin jästfällning i december 2023 och förslöts med champagnekork och grimma. Uttrycket är torrt, rakt och fruktigt.
"Marie Ju comes from the purchase of grapes from organic vineyards. This cuvée is the result of the hail storm that hit my vineyard in 2022. I received many calls for support from local winegrowers, and accepted this parcel of Chenin. A little part is from Mikael and the rest from the Sallé brothers in Noyers-sur-Cher. They've been running their vineyard in organic way for ages. Those two guys are now retired and when we picked up the grapes they were selling their vineyard. So for me it's a one shot purchase. For the next vintage, I am thinking about vinifying my chardonnay in pet'nat. Terre Blanche the comeback! We'll see.... The wine spent 14 months "sur lattes". Disgorged in December 2023. The bubbles are fine and the gas is present until the last glass."
Alkohol: 12 %
Note di Bianco visar upp västra Siciliens typiska gröna druvsort grillo. Frukten kommer från Violas odlingar i contrada Pietra Rinosa, ett österläge sju kilometer från kusten i Alcamo. Marken ligger i sluttning på 220 meters höjd med en jordtyp som blandar kalkrik lera och sand, och sköts sedan länge med ekologiskt certifierade metoder. Druvorna skördades för hand och pressades direkt. Musten jäste sedan spontant i rostfri ståltank och vilade sex månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes i februari 2023 utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats av svavel.
Rent och krispigt vitt med bra syra och återhållsam alkohol. Håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.
Alkohol: 12 %
Vini Conestabile della Staffa är en historisk egendom femton kilometer utanför Perugia i Umbrien. Gården drivs idag av Danilo Marcucci och hans hustru Alessandra, från släkten Conestabile della Staffa. Strax väster om vinmarkerna, som omfattar tolv hektar, breder Lago di Trasimeno ut sig. Den stora sjöns vattenmassa har en viktig inverkan på klimatet och vinrankorna. Projektet går ut på att arbeta så lyhört som möjligt för både marker och vin, med ekologisk certifiering och naturliga metoder. Den första årgången som gjordes i Danilos regi var 2015.
Bianco Conestabile är ett vitt vin av lika delar malvasia och grechetto med ett dygn på skalen och ett års lagring i glasfibertank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats svavel.
"Biancó 2022 is blend Malvasia and grechetto 50/50 with one night on the skins and ageing in fiberglass."
Alkohol: 11 %
Ljus och frisk rosé av druvsorterna pineau d'aunis och gamay i proportionerna 70/30. Frukten är inköpt från ekocertifierade odlare i östra Touraine. Druvorna pressades direkt i pneumatisk horisontalpress och jäste spontant i tank. Buteljeringen gjordes våren 2024 efter lätt filtrering, med en liten tillsats av svavel. Håller utan problem några dygn i öppen flaska.
Alkohol: 11,5 %
I västra Veneto, på kullar av istidsmorän söder om Lago di Garda, huserar Sassara. Domänen drivs av ett par väderbitna odlare med lång erfarenhet av biodynamisk odling och naturliga metoder - Alessia och Stefano Bertaiola. Med avstamp i Stefanos familjegård har de arbetat tillsammans med tio hektar vinmarker sedan 2007. Området är sedan tidigare kanske mest bekant för vinerna Bardolino och Bianco di Custoza, men Alessia och Stefano drömde snart om att gå utanför normen för att se vad deras druvor och terroir skulle kunna ge för slags uttryck med friare metoder.
Vin da Cagnara Rosso är ett saftigt ljusrött vin av områdets lokala storhet corvina. Druvorna jäste med 'pied de cuve' - spontan förjäsning - och sex dagars skalmaceration i små tankar utan temperaturkontroll. Efter pressning vilade vinet fem månader i ståltank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser.
Alkohol: 12 %
Syrah (75 %) och grenache noir (25 %). Frukten kommer dels från byn Padern i Corbières (syrah) och dels från Cyril Fhals egna odlingar i Latour-de-France (grenache). Jordbruket är ekologiskt utan formell certifiering.
De hela druvklasarna jäste spontant i betongtank med fem dygns maceration, syrah i botten och grenache ovanpå. Druvorna i toppen mosades lätt, därefter följde en passiv extraktion ("infusion"). Efter pressning vilade vinet tio månader i betongtank. Buteljerat i maj utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Alkohol: 13,5 %