Beställningssortiment

Vin & Natur Emmanuel Brochet 1 – SLUT!

Format 2 flaskor
Säljstart 10 juli 10:00
Artikelnummer 74634
Pris 1934:-
launch Beställ från Systembolaget

Äntligen – nya årgångar från Emmanuel Brochet!

Villers-aux-Nœuds ligger strax söder om Reims och är en sådan där pytteliten by med en handfull bostäder, en stillsam bäck och borgmästarens hus. Inte så mycket mer egentligen, förutom en ypperlig vinmark vid namn ”Mont Benoit”. Där har familjen Brochet två och ett halvt hektar i ett enda stycke med pinot meunier, pinot noir och chardonnay planterade i början av 1960-talet samt 1985 och år 2000. Jorden här består av lera, silt och kalksten. Den mjukt avrundade kullen ligger bara några långa stenkast från motorvägscirkusen utanför Reims och dess sydostsluttning är väl skyddad, så det är ingen risk att vinodlande grannar som inte respekterar marken lika högt som Emmanuel ska påverka den till det sämre. Jordbruket är ekologiskt certifierat sedan 2008.

 


Le Mont Benoit R20

Den senaste versionen av Le Mont Benoit är baserad på årgång 2020 samt en femtedel reservvin. Druvsammansättningen är pinot meunier (35 %), pinot noir (40 %) och chardonnay (25%). Frukten kommer huvudsakligen från stockar planterade 1985, och pinot noir delvis planterade år 2000.

Efter pressning i en traditionell Coquard-press av halva storleken (2000 kg) fick musten jäsa spontant i bourgognefat, mestadels använda. Basvinet passerade malolaktisk omvandling och vilade elva månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med tillsats av ekologiskt rörsocker och ekologisk jäst, och därefter fick flaskorna ligga två år 'sur lattes' innan degorgering hösten 2023 med en liten dosage av koncentrerad druvmust (4 g/l, Extra Brut).

Alkohol: 12,5 %

Rosé d'Assemblage R21

En roséchampagne av ren meunier från lieu-dit 'La Motelle' i Brochets hemby Villes-aux-Noeuds. Läget vänder sig åt sydväst i lätt sluttning. Rankorna planterades 1965 och ägs av Emmanuels syster.

Frukten kommer uteslutande från skörden 2021. Efter pressning i en traditionell Coquard-press av halva storleken (2000 kg) fick musten jäsa spontant med ett dygns skalmaceration. Vinet jäste ut och vilade elva månader på jästfällningen i använda bourgognefat. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, och sedan låg flaskorna femton månader 'sur lattes'. Degorgerad med 2 g/l dosage (Extra Brut).

Alkohol: 12,5 %