Beställningssortiment

Vin & Natur 56 – SLUT!

Format 6 flaskor
Säljstart 3 april 10:00
Artikelnummer 51014
Pris 1464:-
launch Beställ från Systembolaget

Inför vårsäsongen har vi gjort en saftig uppdatering av sammansättningen i vår stora vinmix. För att möta årstiden har vi valt ut två klingande vita och fyra läskande röda. Och ungefär som vanligt landade vi med fyra fransoser och två italienare.

Eftersom vi säljer en del av våra viner i kolli om tre, så kan det ju hända att du som handlar gärna vill börja med att prova med en flaska. Vi tänkte att den här lådan fungerar lite som ett skyltfönster till de pålitliga favoriterna – de som vi strävar efter att oftast ha i lager. Inte riktigt alla finns att beställa i kolli om tre, men de flesta. Dessutom har vi siktat på ett så hyggligt prisläge som möjligt. Hoppas du gillar hur vi tänkt – här handlar det om säkra kort.


La Bohème 2021 - Marc Pesnot (Loire)

Domaine de la Sénéchalière omfattar tjugo hektar vinmark. Stort för oss, men ganska litet om man ser till hur mycket vin som produceras i Pays Nantais. Marc Pesnot odlar områdets typiska druvsort melon (ibland kallad muscadet) samt mindre andelar folle blanche och grolleau. Jordarna består av schist i regnbågens alla nyanser, och odlingsmetoderna är ekologiskt certifierade. Pesnot skördar relativt sent för att få en fylligare och mer mogen frukt än vad som är vanligt i området. Dessutom låter han sina viner fullfölja den malolaktiska omvandlingen för att ge lite mer rondör. 

Marc gör huvudsakligen tre olika viner, fördelade efter druvsort och rankornas ålder. Folle Blanche är gjord just av folle blanche från riktigt gamla rankor, medan La Bohème kommer från yngre stockar av melon, och Miss Terre från de äldre melon-stockarna med över 45 års ålder. Vinerna är moget fruktiga, lätt krämiga i känslan  och mineraliska så att det pirrar på tungan. Törstsläckare som får vartenda skaldjur att frukta för sitt liv!

La Bohème är framställt av melon (muscadet) från stockar med 20-50 års ålder. Efter långsam pressning jäste musten spontant i tank, med malolaktisk omvandling och ett knappt års lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats av svavel. Serveras kylt, gärna till skaldjur, och håller flera dygn i öppen flaska.

Alkohol: 12,5 %

Sauvignon 2022 - Hervé Villemade (Loire)

I de västra utkanterna av skogsområdet Sologne (Touraine) arbetar Hervé Villemade med 25 hektar egna vinodlingar. De flesta markerna ligger i hjärtat av appellationen Cheverny. Hervé tog över från sin far 1995 och valde snart att åter låta gräset växa, plöja markerna och skörda för hand. Sedan millennieskiftet är alla familjens vinmarker ekologiskt certifierade.

Jordarna i Touraine har bildats genom avlagringar från floden Loire och består av sand, kisel, lera och flinta. Av de gröna druvsorterna odlar Villemade främst sauvignon blanc, chardonnay och romorantin.

Hervé Villemades viner växer upp på ett avslappnat sätt i tank, med naturligt förekommande jäst och så få aktiva ingrepp som möjligt - bara en minimal tillsats svavel innan flaskning. Villemades sauvignon uppvisar alltid fullmogen frukt i ett rent och givande uttryck.

Alkohol: 13 %

Exspectatia 2021 - Christian Ducroux (Beaujolais)

Veteranen Christian Ducroux kommer från en gammal familj av vinbönder i byn Lantignié i västra Beaujolais, där han odlar drygt fyra hektar på vittrad granit i nordostläge på 400 meters höjd. Han har en imponerande lång historia med naturliga metoder i vinmarker och källare – mer än fyrtio år. Redan 1980 fick han sin formella ekologiska certifiering, och fem år senare även sin biodynamiska certifiering via Demeter.

Målet är att skörda mogna druvor med låga sockernivåer som översätter i modesta alkoholhalter. Jäsningarna börjar vanligen med en 'pied de cuve' – alltså en spontan förjäsning av druvor som plockats en vecka tidigare än resten. Ducroux tillsätter ingenting i sina viner, inte ens svavel innan buteljering. Förr om åren använde han ståltankar för jäsning, men har nu gått över till glasfiber och cement då han tycker att det ger mer precisa uttryck. För mognadslagringen används tankar, äldre bourgognefat och foudres.

Exspectatia är Ducrouxs huvudsakliga buteljering. Druvorna kommer från 60-åriga planteringar omkring familjens gård i Lantignié. Hela druvklasar jäste i tank med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och tio dagars maceration 'semi-carbonique' (dvs under naturligt bildad koldioxid). Det här är en cuvée som baseras på must från den första pressningen i en uråldrig manuell korgpress (tillverkningsår: 1873). Vinet drogs om till gamla 500-litersfat för att jäsa ut och mogna sju månader innan det buteljerades i april 2022 utan klarning, filtrering eller tillsatser. Tät och kylig blå frukt med känslan av knastrande granit är melodin hos Ducroux!

Alkohol: 11,5 %

Cante Renard Rouge 2021 - Philippe Pibarot (Languedoc)

Philippe Pibarot gör vin i trakten av byn Mus, några mil sydväst om Nîmes i norra Languedoc. 2001 gjorde Philippe sin första årgång – idag äger han nio hektar vinmark. Här odlas druvsorter som carignan och syrah, morrastel och counoise, vermentino och cinsault – allt fördelat över två olika lägen. Det ena ligger på slätten och är planterat med de yngre rankorna. Därifrån görs vinet ’Cante Renard’.

Pibarot brukar de nio hektaren huvudsakligen själv, assisterad av sin far, och alla marker sköts med ekologiskt certifierade metoder. Jordarna består av olika slags kalkrik lera från Krita-perioden. I källaren görs allt för hand, självklart utan tillsatt jäst och utan någon annan form av korrigering. Målet är alltid att göra vinerna helt utan tillsatser, men de årgångar då det undantagsvis behövs används lite svavel i samband med buteljeringen.

Cante Renard är ett förtjusande rött av carignan (25%), mourvèdre (25%), syrah (20%), grenache (15%) samt morrastel/graciano. Druvorna skördas förhållandevis tidigt för att göra ett piggt och friskt vin. Frukten kommer ju från södra Frankrike och berättar om sitt ursprung, men resultat blir ändå närmast ett ’vin de soif’. Aromerna går direkt på frukten, med toner av körsbär och svarta vinbär parerade av garrigue-örter och krydderier. Smaken är givande utan att för den delen alls bli tung. Öppnad flaska håller utan problem tills nästa kväll.

Alkohol: 13,5 %

Bardolino Goto 2021 - Sassara (Veneto)

Strax väster om Verona, på kullar av istidsmorän söder om Lago di Garda, hittar vi Vini Sassara. Bakom namnet står Alessia och Stefano Bertaiola. Med avstamp i Stefanos familjegård har paret arbetat tillsammans med tio hektar vinmarker sedan 2007. Rankorna böljar fram på kullar av kalkrik istidsmorän, och jordbruket bedrivs sedan länge med ekologisk certifiering samt biodynamisk praktik.

Bardolino Goto är ett saftigt ljusrött vin av de lokala blå sorterna corvina, rondinella och molinara.  Druvorna jäste med 'pied de cuve' - spontan förjäsning - och sex dagars skalmaceration i små tankar utan temperaturkontroll. Efter pressning vilade vinet fem månader i ståltank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser.

Alkohol: 11 %

LitrÒ Rosso 2020 - Conestabile della Staffa (Umbrien)

Vini Conestabile della Staffa är en historisk egendom femton kilometer utanför Perugia i Umbrien. Gården drivs idag av Danilo Marcucci och hans hustru Alessandra, från släkten Conestabile della Staffa. Strax väster om vinmarkerna, som omfattar tolv hektar, breder Lago di Trasimeno ut sig. Den stora sjöns vattenmassa har en viktig inverkan på klimatet och vinrankorna. Jordbruket är ekologiskt med certifiering och vinerna framställs helt utan tillsatser.

Litrò Rosso är framställt av sangiovese från sydvästlägen på 250-350 meters höjd, med lerahaltiga jordar på en berggrund av kalksten. Efter handskörd jäste musten spontant i glasfibertank med sex dygns maceration. Därefter följde ett drygt halvårs lagring på jästfällningen i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser, i glasklar literflaska och under kronkapsyl. Vinet håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.

Alkohol: 12 %