Beställningssortiment

Vin & Natur 55

Format 6 flaskor
Säljstart 23 november 10:00
Artikelnummer 59162
Pris 1428:-
launch Beställ från Systembolaget

Ännu en rejäl uppdatering av sammansättningen i vår stora vinmix. Med vintern runt hörnet innehåller Vin & Natur 55 hela fem röda och endast ett vitt. Fyra fransoser och två italienare!

Inför Vin & Natur 52 funderade vi några varv kring den här lådans funktion. Eftersom vi säljer ett antal av våra viner i kolli om tre, så kan det ju hända att du som handlar gärna vill börja med att prova med en flaska. Vi tänkte att den här lådan fungerar som ett skyltfönster till de pålitliga favoriterna, de som vi strävar efter att oftast ha i lager (just nu finns inte alla att beställa i kolli om tre, men vi strävar efter det). Dessutom har vi siktat på ett så hyggligt prisläge som möjligt. Hoppas du gillar hur vi tänkt – här handlar det om säkra kort.


La Châtelaine 2019 - La Cadette (Bourgogne)

I Vézelay, i norra Bourgogne, har folk gjort vin sedan urminnes tider. Jean och Catherine Montanet startade det lokala kooperativet 1987, omplanterade sina vingårdar och ställde om till ekologiskt jordbruk innan de slutligen gjorde sig fria och skapade sin egen domän 2004. Inom familjen Montanet förfogar man i dag över ytterligare två domäner, Montanet-Thoden och La Sœur Cadette. Idag är det sonen Valentin som är den drivande kraften bakom de tre egendomarna.

La Châtelaine 2018 är en ren chardonnay från familjen Montanets egna marker i Vézelay. Vinet har jäst spontant i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar och vilade sju månader på jästfällningen innan det buteljerades med en måttlig dos svavel. Ett rent och fruktigt vin med fin mineralitet och fräschör. Drick direkt vid 8-10 grader eller lägg undan något år. Vinet håller bra i upp till en vecka efter öppning.

A toi nous 2021 - Andrea Calek (Ardèche)

Andrea Calek växte upp i forna Tjeckoslovakien utan minsta tanke på att göra vin. Efter en tid i armén hoppade han av både den och sitt hemland och drog vidare till Frankrike. Han tog diverse påhugg på vingårdar i Provence för att slutligen inse att hans törst skulle leda honom till att göra eget vin.

Efter att kommit i kontakt med den naturliga odlarrörelsen i Beaujolais förstod han att det var levande viner utan tillsatser han ville göra. Med hjälp av Gérald Oustric på Le Mazel lyckades han komma över fem hektar i trakten av Valvignères (Ardèche) och bosatte sig i en husvagn alldeles invid vinmarken. 2007 släppte han sin första årgång.

Andrea Caleks marker domineras av lera och kalksten och är planterade med syrah och grenache, merlot, viognier och chardonnay. Hans röda viner präglas av en blå klang i frukten och läskande tanniner, medan hans vita är djupa och mineraldrivna.

Syrah och grenache proportionerna 80/20, från kalkrika lerjordar i Alba-la-Romaine. Hälften är direkt press, och resten av druvorna är hela klasar som fått tio dygns maceration. Efter pressning vilade vinet ett halvår i tank innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser. Här vankas blå frukt, pigg syra, lätta tanniner och massor av energi. Ge gärna vinet en sväng i karaff innan det serveras, och drick gärna samma kväll som flaskan öppnats.

Une Tranche Sudiste 2019 - Philippe Jambon/Denis Tardieu (Rhône)

Une Tranche Sudiste blandar 85% grenache med 15% syrah från gamla stockar i norra Vaucluse. Frukten kommer från vinmarker i norrlägen på 450 meters höjd hos Domaine Denis Tardieu i Villebois, som också har gjort vinet i samarbete med Philippe Jambon.

Une Tranche Sudiste är spontanjäst med en längre mognadslagring i tank, och framställt helt utan tillsatser. Stilen känns genuin och närmast tidlös, med lagom utvecklade toner. Dricks bästa samma dag som flaskan öppnats.

Cante Renard Rouge 2020 - Philippe Pibarot (Languedoc)

Philippe Pibarot gör vin i trakten av byn Mus, några mil sydväst om Nîmes i norra Languedoc. 2001 gjorde Philippe sin första årgång – idag äger han nio hektar vinmark. Här odlas druvsorter som carignan och syrah, morrastel och counoise, vermentino och cinsault – allt fördelat över två olika lägen. Det ena ligger på slätten och är planterat med de yngre rankorna. Därifrån görs vinet ’Cante Renard’.

Pibarot brukar de nio hektaren huvudsakligen själv, assisterad av sin far, och alla marker sköts med ekologiskt certifierade metoder. Jordarna består av olika slags kalkrik lera från Krita-perioden. I källaren görs allt för hand - självklart utan tillsatt jäst eller annan form av korrigering.

Cante Renard är ett förtjusande rött vin av carignan, morrastel (graciano), counoise och cinsault som får jäsa spontant i glasfibertankar. Druvorna skördas förhållandevis tidigt för att göra ett piggt och friskt vin. Cante Renard Rouge 2020 är framställt helt utan tillsatser.

Frukten kommer ju från södra Frankrike och berättar om sitt ursprung, men resultat blir ändå ett ’vin de soif’. Aromerna går direkt på frukten, med toner av körsbär och svarta vinbär parerade av garrigue-örter och krydderier. Smaken är givande utan att för den delen alls bli tung. Öppnad flaska håller utan problem till nästa kväll

Vino Rosso 2020 - Cascina Tavijn (Piemonte)

Vino Rosso är en mix av lika delar barbera och freisa. Druvorna avstjälkades för hand och fick sedan jäsa av egen kraft i sluten tank. Skalen låg kvar i musten så länge som två månader, men urlakningen skedde lugnt och fint utan aktiva insatser. Efter pressning fick vinet jäsa färdigt i tank innan det buteljerades på vårkanten 2021, utan föregående klarning eller filtrering, med en minimal dos vulkaniskt svavel tillsatt efter malo.

Vinerna från 2020 upplevs relativt sett lite lättare än de två föregående åren. Kronkapsylen signalerar "drick mig nu" - och dessutom ibland "pet'nat" - men det här är alltså ett stilla vin. Avslutas gärna samma kväll som flaskan öppnats.

Husvin på Consorzio, restaurangen i Torino som drivs av Nadias man!

Il Rosso 2019 - Conestabile della Staffa (Umbrien)

Vini Conestabile della Staffa är en historisk egendom belägen femton kilometer utanför Perugia i Umbrien. Strax väster om vinmarkerna, som omfattar tolv hektar, breder Lago di Trasimeno ut sig. Den stora sjöns vattenmassa har en viktig inverkan på klimatet och vinrankorna.

Egendomen hade en storhetstid under 1800-talet och producerade vin fram till 1956. Under perioden sedan dess och fram till nutid såldes skördarna till det lokala kooperativet. Gården fick sin pånyttfödelse tack vare vinmakaren Danilo Marcucci, vars hustru Alessandra härstammar från släkten Conestabile della Staffa. Projektet går ut på att arbeta så lyhört som möjligt för både marker och vin, med ekologisk certifiering och naturliga metoder. Den första årgången som gjordes i Danilos regi var 2015.

Il Rosso är en blandning av sangiovese, sagrantino och ciliegiolo i proportionerna 40/40/20. Druvorna jäste spontant med tio dagars maceration i gamla ekståndare (tini). Efter pressning fick vinet mogna i tankar av rostfritt stål, cement och glasfiber. Slutligen buteljerades det utan klarning, filtrering eller tillsatser. Stilen känns tidlös och traditionell med mogen tanninstruktur och behaglig balans. Håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.