Beställningssortiment

Vin & Natur Vitt 7

Format 3 flaskor
Säljstart 23 juni 10:00
Artikelnummer 52572
Pris 954:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan presenterar tre karaktärsfulla vita viner från områdena Loire, Jura och och Ardèche. Druvsorterna är chenin blanc, chardonnay och viognier.


Fragile 2019 - La Grange aux Belles (Loire)

Historien om La Grange aux Belles tog sin början 2001 när Marc Houtin, en vinälskare som i sitt tidigare liv jobbade för ett oljeföretag, bestämde sig för att byta bana. Han hade hunnit prova en hel del vin och förtjusat sig i den världen, och upptäckte efterhand den alternativa kulturen kring naturliga viner. Marc började studera till vinmakare i Toulouse och reste runt för att träffa fler småskaliga vinbönder. 2004 fick han möjlighet att köpa nio hektar i centrala Anjou, där både han och hans flickvän växt upp. Vingårdarna var inte i bästa skick, så Marc började med att plantera om hela klabbet och konvertera till ekologisk odling. 2007 kom vännen Julien Bresteau med i projektet och tillsammans startade de 2008 La Grange aux Belles. Efterhand fick de med sig kompisen Gérald Peau i verksamheten. Idag odlar de ungefär femton hektar och har byggt upp ett gott rykte världen över för sina rena, balanserade och prisvärda viner.

Fragile är en ren chenin blanc från egna marker i Soulaines-sur-Aubance, som har en jordmån av schist och lera. Jordbruksmetoderna är ekologiska med certifiering via Ecocert. Druvorna handskördades vid full mognad när färgen börjat gå över i gyllengult. Vinet är spontanjäst i använda fat med ett knappt år på jästfällningen. Buteljeringen gjordes i september 2020 utan klarning eller filtrering, med en minimal dos tillsatt svavel. Serveras vid 8-10 grader och håller flera dygn i öppen flaska.

La Rebelle 2019 - Claude Buchot (Jura)

Claude Buchot driver sedan många år sin egen domän i byn Maynal, i den sydligaste delen av Jura (Sud Revermont). Han planterade sina första vinrankor på familjens ägor redan 1974. På den tiden var det betesmark för familjens kor. Ända sedan starten är hans marker helt fria från kemikalier, och familjen var därmed bland de första i området att odla ekologiskt.

Buchot har länge setts som en av de ekologiska pionjärerna, men har på senare år också intresserat sig för att göra vin helt utan tillsatser. Hans vinmarker omfattar närmare sex hektar där jordmånen består av märgel (kalkrik lera) och kalksten. I huvudsak görs vinerna "sous voile" - det vill säga att faten inte toppas upp, så att vinerna utvecklas under en slöja av jäst (flor). Men han gör även viner i stilen "ouillé" (alltså upptoppade fat, utan påverkan av syre), röda viner av poulsard och pinot noir, samt Vin de Paille och Macvin.

La Rebelle är ett vitt vin av chardonnay från omgivningarna till Maynal. Jordmånen är den arketypiska för Jura, med lera, kalk och grå märgel. Vinet jäste av egen kraft i äldre fat och vilade ett år på jästfällningen med regelbunden upptoppning ("ouillé"). Buteljeringen gjordes utan tillsatser, med en lätt filtrering.

Blanc 2018 - Andrea Calek (Ardèche)

Andrea Calek växte upp i forna Tjeckoslovakien utan en tanke på att göra vin. Efter en tid i armén hoppade han av både den och sitt hemland och drog vidare till Frankrike. Med hjälp av Gérald Oustric på Le Mazel lyckades han komma över fem hektar i trakten av Valvignères (Ardèche) och bosatte sig i en husvagn alldeles invid vinmarken. 2007 släppte han sin första årgång. Han bor fortfarande kvar i husvagnen men har byggt en ordentlig källare.

Blanc är Andrea Caleks vita av viognier och chardonnay i andelarna 70/30, från kalkhaltiga lerjordar. De hela druvklasarna pressades direkt, sedan fick musten jäsa av egen kraft i använda bourgognefat. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Vinet visar upp den florala sidan av viognier, som balanseras fint av chardonnay, så att vinet upplevs både fylligt och friskt. Den småfeta texturen och den lätta kryddigheten kan leda tankarna till vit bourgogne. Förutom att det smakar härligt nu, har tidigare årgångar utvecklats väl över längre tid.