Beställningssortiment

Vin & Natur Orange 2 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 5 oktober 12:00
Artikelnummer 79645
Pris 924:-
launch Beställ från Systembolaget

Efter minst tio år av bredare uppmärksamhet är det som populärt kallas ”orangevin” egentligen en vildvuxen flora av stilar. Kort sagt handlar det om vita viner som framställs som om de vore röda, det vill säga med kortare eller längre urlakning på skalen – som det var brukligt i flera områden några generationer tillbaka. Till följd av metoden har de här vinerna en rikare färg, en karaktärsfull aromatik, och mer eller mindre bestämd struktur av tanniner. Med tiden har de skalmacererade vinerna av gröna druvsorter funnit sin alldeles egna roll på matbordet och känns alltmer oumbärliga och självklara.

Vår första låda på tema ”orange” tog slut i ett nafs. Därför satte vi ihop ännu ett mixat 3-pack som nog även det kan funka både som inkörsport och fördjupning. Samtliga viner är odlade med ekologiska/biodynamiska metoder och framställda med inga eller minimala tillsatser svavel.


Marius et Simone 2019  - Domaine Giachino (Savoie)

Domaine Giachino är en alltmer uppmärksammad familjeproducent i Savoie. Släkten har bott och verkat i området i flera generationer, men kommer ursprungligen från Piemonte. Bröderna Giachino huserar i den lilla bergsbyn La Palud, som ligger på Mont Graniers nordöstra utlöpare. Frédéric tog över driften redan 1988. Hans bror David anslöt 2006, och sonen Clément kom med 2015. Deras vinmarker ligger i byarna Chapareillan, Apremont och Les Marches.

Giachino odlar en mångfald druvsorter, mestadels lokala - mondeuse, gamay, persan, altesse och särskilt jacquère, som växer på sex av gårdens nio hektar. Inom familjen har det alltid varit självklart att inte använda kemi i vingårdarna eller tillsätta något till vinerna som inte behövs. Domänen är ekologiskt certifierad sedan 2006, och biodynamiskt via Demeter sedan 2013. Deras stil drivs av kärleken till området, de lokala druvsorterna och känslan för detaljer.

Marius et Simone är ett orange vin av jacquère - den mest utbredda druvsorten i Savoie. Markerna ligger på de nordöstra utlöparna av Mont Granier och består av rasmassor med kalkstensgrus från berget ovanför.

De handskördade druvklasarna fick först en kall pre-maceration under fyra dygn. Vinet jäste sedan spontant i amfora och tank med 20 dygns maceration. Efter pressning vilade vinet tio månader på sin jästfällning i använda fat innan det buteljerades utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats svavel. Serveras lagom svalt (ca 12 grader) och håller något dygn i öppnad flaska.

Demoiselle 2019 - Domaine Rietsch (Alsace)

Familjen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace – deras egendom vid foten av Vogeserna har gått i arv i sju generationer. Idag är det Jean-Pierre Rietsch och hans fru Sophie, samt hennes syster med make, som står för lejonparten av arbetsinsatserna.

Familjens vineri – en renässansbyggnad från 1576 – är beläget mitt i den välbevarade byn Mittelbergheim. Man odlar vin på tolv hektar fördelade över fem olika lägen. Här finns de flesta av områdets traditionella druvsorter planterade, i varierande jordmåner som mestadels består av kalkblandad lera, kalksten och sandsten. Alla markerna är ekologiskt certifierade sedan 2008.

Demoiselle är en skalmacererad gewurztraminer från lieu-dit Weinberg i byn Heiligenstein, där jorden består av kalkrik lera. Vinet jäste spontant med en tredjedel hela druvor som fick macerera i fjorton dygn innan de pressades och blandades med resten av den direktpressade musten. Sedan vilade vinet i åtta månader på sin jästfällning i 500-liters fat samt en större ekliggare (foudre), då vinet fick en minimal tillsats av so2. Buteljerat i april 2020 efter lätt filtrering genom cellulosafilter.

Dricks gärna svalt (12 grader) och håller i öppen flaska till nästa kväll.

Bianchetto 2019 - Le Coste (Lazio)

På höjderna ovanför Lago di Bolsena ligger Le Coste di Gradoli. I den mestadels vulkaniska jordmånen odlar Clémentine Bouveron och Gianmarco Antonuzi en mångfald lokala druvsorter. Le Coste startade 2005 och arbetar idag med 22 parceller om totalt fjorton hektar.

Med praktisk erfarenhet hos förebilder som Schueller, Barral och Dard & Ribo är parets biodynamiska jordbruksmetoder nära nog permakultur, och dessutom ekocertifierade från och med årgång 2017. Alla viner från Le Coste framställs sedan länge helt utan tillsatser.

Bianchetto 2019 är en blandning av procanico och malvasia di candia, moscato och flera andra lokala sorter. Vinet jäste spontant i använda 500-litersfat med två veckors skalmaceration och vilade sedan på sin jästfällning i cirka fem månader. fortsatt lagring. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. 2019 var enligt Clementine och Gianmarco en solig årgång som - utan avkall på fräschör - gav vinerna stor struktur och nyanserad aromatik.

Dricks gärna svalt (10-12 grader) inom någon timme från öppning.