Beställningssortiment

Vin & Natur Vitt 2 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 13 maj 10:00
Artikelnummer 75976
Pris 1062:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller tre vita viner med distinkta avtryck av sin kalkrika jordmån. Samtliga är odlade med biodynamiska metoder.


Bourgogne Aligoté 2018 - Domaine Didon (Bourgogne)

I snart tjugo år har David Didon arbetat åt Etienne de Montille i Volnay. Numera driver han också en egen domän i byn Chassey-le-Camp tillsammans med sin fru Naïma. Deras vinmark är en parcell om två hektar varav än så länge 1,2 ha är besatta med pinot noir, pinot blanc och aligoté. Det var en lokal bonde som planterade rankorna med massalt urval under perioden 1947-1960. Läget är en lieu-dit (historisk vinmark) vid namn ’Vignes Blanches’. Den ligger i en sluttning som vänder sig mot öster, med jordmån av tät gul kalklera och kalksten, och anses som en av de bästa i byn. Didons odlingsmetoder är fullt ut biodynamiska, dock utan certifiering.

Didons aligoté pressades direkt och fick sedan jäsa spontant i äldre bourgognefat med nio månader på den fina jästfällningen. Omdragningarna gjordes försiktigt för att undvika filtrering. Slutligen buteljerades vinet utan några som helst tillsatser. Det har en utpräglad personlighet, vibrerande mineralkänsla och befriande låg alkohol.

Sylvaner Muschelkalk 2018 - Stefan Vetter (Franken)

Med sin minimalistiska inställning – inte minst när det gäller tillsatser av svavel – är Stefan Vetter en pionjär för naturliga metoder i Franken. Stefan startade sin domän 2010 och har sedan dess främst riktat in sig på områdets specialitet silvaner, som trivs ypperligt i de kalkstensdominerade sluttningarna utmed floden Main.

Sylvaner Muschelkalk lånar druvsortens franska stavning med en diskret stilistisk blinkning till Alsace och Bourgogne. Druvorna kommer från Kalbenstein, Stefans främsta egna vinmark i hembyn Gambach. Musten jäste av egen kraft i använda fat och buteljerades utan filtrering med en minimal dos tillsatt svavel. Det är ett vin med förbluffande låg alkohol samtidigt som det har seriös koncentration och mogen syra, med en aning kalkig textur. Som att dricka källvatten!

Savagnin 2016 - Domaine de la Loue (Jura)

Catherine Hannoun har ett förflutet som producent inom filmbranschen - bland annat har hon producerat Jonathan Nossiters film Mondovino - men lämnade 2008 för att flytta till Jura och Port Lesney. Sedan dess har hon etablerat sig med en liten domän som arbetar biodynamiskt, med häst och för hand.

Savagnin 2016 kommer från ett sydöstläge i Arbois-Pupillin med grå märgel. Musten jäste spontant i ståltank och fick sedan ett par års lagring på områdets traditionella vis under en tunn slöja av jäst (‘sous voile’). Vinet buteljerades i november 2018 helt utan tillsatser. Det har druvsortens respektingivande syra, en avmätt karaktär av flor, samt intensiv mineralitet. Allt som allt får man en stark känsla av ursprung, så det är en god idé att ställa fram comté-osten!